Saša Uhlová v Guardianu se svou reportáží o otřesných pracovních podmínkách pro imigranty z východu

18. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Deník Guardian právě vydal dlouhé osobní svědectví pražské novinářky Saši Uhlové o děsivých pracovních podmínkách pro imigranty z východu v Německu. Upozorňuje také, že o tom se Sašou Uhlovou natočila Apolena Rychlíková film. Zde je citace ze závěru dlouhého článku:

Týden z pekla

Poslední tři týdny mi práce připadala vyčerpávající, ale nyní se nároky staly pekelnými. Vedení říká, že v supermarketech je výprodej salátů, proto musíme tak tvrdě pracovat venku na poli, abychom toho do setmění nasbírali co nejvíc. Říká se, že až se večer vrátíme z pole, pošlou nás pracovat do balírny.

Ewelina, která pracuje vedle mě, říká, že máme odmítnout jít po setmění do balírny, pokud nás o to požádají. Ale, zdůrazňuje, všichni musíme odmítnout. „Je velmi důležité, abychom byli jednotní,“ říká. Přikývnu, že to chápu, a slíbím, že to nebudu kazit. Pak se ve spěchu vracíme k práci, abychom toho stihli co nejvíc, než se setmí.

Po dvanácti hodinách směny jeden ze šéfů rozsvítí světla na traktoru a my pokračujeme v práci ve světle reflektorů, i když jsme všichni tak unavení, že se třepeme. S bolavýma, oteklýma rukama pokračujeme ve sběru salátů, skládáme je do beden a házíme nahoru do náklaďáku. Takto pokračujeme více než hodinu, a přestože se ozývají hlasy, že už to prostě dál nejde, všichni pracujeme dál. Propásli jsme šanci uspořádat vzpouru. Vzdor utopený ve vyčerpání.

Odvracejí pohled

Po měsíci jsem z farmy odešla. Dostala jsem výplatu v hotovosti ve výši 1 500 eur. Kolegové mě vřele objali a řekli mi, abych se určitě vrátila.

Poslední odpoledne se dívám do obchodu, kde se prodává zelenina, saláty a brokolice z naší farmy pro veřejnost. Obchod vypadá jako ekologický ráj; je krásný a rustikální a příjemně voní. Zelenina je opatřena etiketou, na které je uvedeno, odkud pochází. Často je na etiketě napsáno Německo, ale protože je obchod přímo na místě, vypadá to, jako by se zelenina skutečně pěstovala na farmě. Přitom všechno, kromě salátů a brokolice, se dováží ve velkém a často se jen oddělí od nahnilých kusů zeleniny a dobře se umyje.

Nakupovat sem jezdí Němci ve velkých drahých autech, a když náhodou zahlédnou někoho z nás, většinou odvrátí zrak. Jednou jsem si všiml zkoumavého pohledu, který jeden ze zákazníků vrhl na nevzhledné koleje, ale když je obchod otevřený, obvykle se na dvoře nepohybujeme. Jsme v práci. Ani nevím, jestli by zákazníky zajímalo, jaké máme pracovní podmínky.

0
Vytisknout
1600

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2024