Nutné a nezbytné? Referendum!

19. 7. 2011 / Vladimír Nindel

čas čtení 2 minuty
Posádka udělala v lodi díru. Když dovnitř začalo zatékat, posádka oznámila, že je nutné a nezbytné vyvrtat ještě jednu - aby voda mohla odtékat ...

Reformy v podobě prosazované současnou vládní koalicí proti vůli většiny občanů České republiky nejsou ani nutné.

V jarních volbách roku 2010 sice mnozí lidé volili tyto politiky, nevolili však tuto politiku.

Tak zásadní reformy vyžadují širší společenský konsensus, ten ovšem neexistuje. Společenský význam a dopad vládních reforem výrazně přesahuje volbami získaný mandát současných poslanců a ministrů.

Ani jedna ze stran koalice ODS, TOP 09 a VV nezvítězila ve sněmovních volbách roku 2010 a strany předešlé vládní koalice (ODS, KDU-ČSL a SZ) nezvítězily ve volbách roku 2006. Zemi vládnou pátým rokem koalice uskutečňující změny, pro které nemají dostatečné občanské zmocnění. To není demokratické.

Sílí přesvědčení, že "nezbytnost" reforem v pojetí prosazovaném současnou vládou byla záměrně a dlouhodobě připravována. Je proto nutné a nezbytné, aby došlo k důkladné revizi všech ekonomických a dalších opatření od roku 2006, která přispěla k vytvoření nynějšího stavu. Je rovněž nutné a nezbytné, aby občané byli podrobně seznamováni s obecnými principy a konkrétními způsoby, systémem správy a fungování svého státu. Česká republika musí patřit jim, nikoli politikům, finančníkům, ekonomům, různým magnátům, lobbistům a dalším úzkým skupinám. Je nutná a nezbytná široká diskuse o současné společenské krizi, o tom, jak a proč se do ní země dostala a jak ji může překonat.

Diskusi musí být podrobeny i argumentace přicházející z Bruselu, argumenty konkurenceschopnosti ve vztahu k Číně, Indii a podobně. Není jediné možné řešení. Řešení je víc.

Předpokladem případných reforem je dosažení skutečné demokratické shody, vzniklé i v důsledku zmíněných revizí a diskusí, a uspokojivé vysvětlení příčin a léčby vysilující korupční choroby. Z uvedených a dalších důvodů je nutné a nezbytné požadovat uskutečnění referenda k reformám vnucovaným společnosti současnou vládou.

0
Vytisknout
11617

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2011