Přivodí mezinárodní okupační hnutí skutečnou změnu?

20. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Není obtížné pochopit, proč se protesty pod názvem "Okupujme Wall Street" rozšířily po celém světě, píše v deníku Guardian Seumas Milne. V současnosti se konají protesty v 900 městech světa. Jediným překvapením je, proč k tomu nedošlo už dříve.

Tři roky poté, co banky způsobily, že západní ekonomiky padly na kolena, a byly posléze zachráněny obrovskými finančními balíky z veřejných zdrojů, se nezměnilo vůbec nic. Finanční oligarchové dál dostávají obrovské zisky a prémie a většina lidí platí za jejich neodpovědné spekulace klesající životní úrovní, škrty ve veřejných službách a rostoucí nezaměstnaností.

Tato krize vznikla na konce éry divoké deregulace, která vytvořila na světě obrovské rozdíly v příjmech a v bohatství. Majetek se soustřeďuje v rukou nejbohatšího 1 procenta osob a jejich výsady zajišťují politikové, zkorumpovaní podnikatelskými zájmy. Reakce veřejnosti proti tomuto všemu na sebe nedala dlouho čekat.

Okupační heslo "My jsme oněch 99 procent lidí!" přesně odráží realitu zejména anglosaských ekonomik, postižených krizí. Většina Američanů s protesty sympatizuje a podle nedávného průzkumu veřejného mínění si jen malá většina Američanů dnes myslí, že je kapitalismus lepší systém než socialismus - v zemi, kde je normálně slovo socialismus něco jako nadávka.

Demonstranti mají nyní podporu mediálního establishmentu, včetně listů New York Times a britského hospodářského deníku Financial Times. Obama se o demonstrantech vyjadřuje přátelsky a jeho činitelé uvádějí, že plánují "kandidovat příští rok proti Wall Street".

V atmosféře, kde plutokraté jako Warren Buffett žádají, aby směli platit vyšší daně, je to jasnou známkou znepokojení elit nad intenzitou lidového hněvu a pokusů ovládnout lidové hnutí, než jeho požadavky podstatných změn začnou skutečně působit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9501

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011