Amnesty International vyzývá k vyšetření okolností Kaddáfího smrti

21. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International vyzvala k nezávislému vyšetření okolností úmrtí Muammara Kaddáfího, jenž byl podle ní patrně zajat živý a poté bez soudu zastřelen.

Záběry odvysílané arabskou satelitní televizí ukázaly svrženého libyjského diktátora drženého provládními bojovníky. Krvácel a vypadal slabě, ale bylo slyšet, jak vykřikuje na své věznitele, když je strkán směrem k automobilu. Krátce poté byl zastřelen.

Kampaňová skupina Amnesty International pro lidská práva vyzvala libyjskou Národní dočasnou radu, aby zveřejnila všechna fakta ohledně Kaddáfího smrti a provedla "plné, nezávislé a nestranné vyšetření s cílem zjistit okolnosti smrti plukovníka Kaddáfího".

Britský ministr zahraničí William Hague přiznal ve vysílání stanice Channel 4, že podle záběrů byl Kaddáfí patrně zajat živý a poté zabit.

Mnozí britští komentátoři poukazují na to, že je pro západní státy výhodné, že byl Kaddáfí na místě zabit. Kdyby byl totiž postaven před soud, vyšly by zřejmě najevo četné nepříjemné skutečnosti, zejména to, jak se západní státy s diktátorem bratřily. Mimořádně v tom proslul bývalý britský premiér Tony Blair.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8105

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011