V Tunisku vyhraje volby umírněná islamistická strana

22. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Rachid Ghannouchi, šéf islamistické strany An-Nadha, která podle analýz vyhraje nedělní demokratické volby v Tunisku, uvedl, že v jeho straně nejsou fundamentalističtí aktivisté a že lze extremisty neutralizovat tím, že se jim poskytne místo v demokratickém systému.

Voliči doufají, že historické nedělní volby ukončí devět měsíců prozatímních a zdiskreditovaných vlád v Tunisku a skoncuje s obavami, že zdiskreditovaný despotický režim Abidina Ben Aliho bude pokračovat.

Očekává se, že An-Nadha získá největší podíl hlasů. V Tunisku to bude politické zemětřesení, neboť tato strana byla dlouhá léta brutálně potlačována a byla legalizována teprve před měsícem, po triumfálním návratu svého šéfa Rachida Ghannouchiho z Londýna.

Strana An-Madha je dobře financovaná a má silnou lidovou podporu v nejchudších oblastech. Prezentuje se jako umírněná islamistická strana, která zdůrazňuje demokracii, konsensuální politiku, rodinné hodnoty, usiluje o snížení vysoké rozvodovosti v Tunisku. Přislíbila, že bude respektovat sekulární občanskou společnost v Tunisku a hájit práva žen.

Kritikové však poukazují na to, že strana zahrnuje i extremistické elementy a že se bude chovat jinak, až vyhraje volby. Ghannouchi však citoval příklad Evropy, která dokáže absorbovat v demokracii extremistická hnutí, a vyjádřil naději, že stejně to bude možné i v Tunisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6375

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011