Kaddáfího pohřeb odložen kvůli vyšetřování okolností jeho smrti

21. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Stále je nejasné, jak Kaddáfí zemřel. NATO uvádí, že ve čtvrtek bombardovalo nedaleko Syrte konvoj, ale nevědělo, že je v něm Kaddáfí. V důsledku bombardování se Kaddáfí a další skryli v kanalizační trubce. Dál je to nejasné, Mahmoud Jibril, libyjský premiér, uvedl, že Kaddáfí byl vytažen z trubky, postřelen do ruky "když jsme ho začali přesunovat", a umístěn na vozidlo, které začalo odjíždět. V tu chvíli se stal terčem "křížové palby mezi revolucionáři a Kaddáfího jednotkami" a byl střelen do hlavy. Zemřel, než s ním dojeli do nemocnice.

Pokud je to pravda, pak je nejasné, kdy ještě živého Kaddáfího hodili na kapotu vozidla a prováděli ho kolem skupiny vojáků, zřejmě v Syrtě, a pak byla jeho mrtvola tažena ulicemi a ukazována na vozidle v Misratě, což dokazují záběry z mobilních telefonů. Lékař, který prohlédl Kaddáfího mrtvolu, uvedl, že byl usmrcen kulkou do střev a také byl střelen do hlavy.

Činitelé nového libyjského režimu uznávají, že než bude Kaddáfí pohřben, musí se konat vyšetřování okolností jeho smrti. Vysoký komisař OSN pro lidská práva uvádí, že panel OSN, vyšetřující porušování lidských práv v Libyi, bude zkoumat okolnosti Kaddáfího smrti a zřejmě doporučí národní či mezinárodní vyšetřování. Vyšetřování Kaddáfího smrti požadují i Amnesty International a Human Rights Watch.

Nová libyjská vláda také odložila pohřeb, protože se obává, že by se Kaddáfího hrob mohl stát svatyní anebo by mohl být zhanoben. Také přicházejí zprávy, že bojovníci, kteří zajali nebo usmrtili Kaddáfího, odmítají vydat jeho mrtvolu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011