Po dvou podezřelých nehodách Írán podezírá Západ z terorismu

14. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Smrtící výbuchy na vojenské základně asi 60 kilometrů jihozápadně od Teheránu a podivná smrt syna bývalého velitele Islámských revolučních gard v Dubaji vyvolaly v Íránu spekulace o tom, zda tyto události souvisejí s nedávnými americkými hrozbami, které zahrnovaly také mimosoudní popravy lídrů revolučních gard.

Generál Hasan Moghaddam, klíčová osoba raketového programu, v sobotu spolu s šestnácti dalšími členy gard zahynul na vojenské základně při výbuchu munice. Současně s tím byla v dubajském hotelu za podezřelých okolností nalezena mrtvola Ahmada Rezaie, syna Mohsena Rezaie, bývalého velitele gard v době války s Irákem, nyní tajemníka poradního orgánu nejvyššího duchovního vůdce a uchazeče o prezidentské křeslo.

Podle informací listu Asia Times se íránské úřady mohou dostat pod tlak veřejnosti, aby tyto činy pomstily, pokud se prokáže zahraniční zásah.

Generál Islámských revolučních gard Amir Alí Hadžizadeh už prohlásil, že pokud USA své hrozby uskuteční, bude následovat pomsta na americkém personálu v regionu.

V závislosti na výsledku oficiálního vyšetřování obou incidentů mohou vztahy obou zemí vstoupit do nové, nebezpečné a nepříjemné fáze, jež by přispěla k další destabilizaci regionu.

Dalším znepokojivým jevem je nárůst počtu útoků na íránské poutníky v Iráku, kde se nacházejí některá posvátná místa šíitského islámu.

Podle některých analýz publikovaných v oficiálním tisku jsou všechny takové události součástí záměrného plánu na destabilizaci země. Podobné události mají negativní dopad na nálady veřejnosti i na ekonomiku země.

I když nedávné zveřejnění dlouho očekávané studie Mezinrodní agentury pro atomovou energii nepřineslo nové sankce, zejména proto, že zprávu částečně zpochybnili ruští experti, kombinace vojenských hrozeb, skrytých akcí atd. může vést Írán k přijetí nové vojenské doktríny, která by byla agresívnější než ta současná.

Pokud jde o Rezaiovu smrt v Dubaji, existuje silné podezření ohledně role izraelské tajné služby Mossad, která stála za nedávným zavražděním lídra Hamásu tamtéž. Podle některých analytiků se Izrael snaží oslabit umírněné hlasy v Íránu jako je Mohsen Rezai a přispět tak k radikalizaci zahraničněpolitických postojů. To by mohlo v důsledku přinést zhoršení ekonomické situace kvůli úniku kapitálu a strachu zahraničních investorů.

Nelze ovšem šmahem vyloučit, že v případě obou víkendových incidentů šlo jen o shodu náhod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9583

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011