Ruský prezident nařídil připravit zemi na válku

24. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Úterní projev ruského prezidenta k situaci kolem protiraketové obrany NATO v Evropě obsahoval velice tvrdé formulace. Ve vysílání televizní stanice Rossija24 řekl, že ruské balistické rakety budou vybaveny zařízeními, která jim umožní překonat protiraketovou obranu. Kromě toho ruské ozbrojené síly rozpracují opatření k rušení informačních a řídících prostředků protiraketové obrany a v Kaliningradské oblasti budou umístěny rakety Iskander.

Podle Medveděva si Moskva dále vyhrazuje právo vypovědět smlouvu o strategických útočných zbraních a odstoupit i od dalších smluv a kontrolních režimů, pokud nedojde k dohodě s Washingtonem ohledně protiraketové obrany.

Rusko mj. hodlá zesílit ochranu objektů strategických jaderných sil tím, že uvede do provozu radar včasného varování v Kaliningradu, a v případě potřeby navíc rozmístit "na západě a jihu země" rakety schopné zničit evropskou protiraketovou obranu.

Medveděv označil opatření za "adekvátní, účinná a málo nákladná".

Ruský prezident uvedl, že prioritou i nadále zůstává dohoda s USA, avšak od této chvíle bude ka každému americkému kroku při budování PRO zvažován příslušný protitah.

Podle vyjádření ruského velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina byl Medveděvův projev vyvolán nedávnými rozhovory s americkým prezidentem Barackem Obamou v Honolulu. Při nich se mělo definitivně vyjasnit, že ruská strana nedostane žádné právní záruky v oblasti budování protiraketové obrany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
23912

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011