Occupy Congress:

Indignados oblehli španělský parlament

26. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Asi 1 300 policistů včera večer útočilo obušky a slzným plynem na zhruba 6 000 účastníků demonstrace hnutí Indignados, kteří oblehli parlament v Madridu a pokusili se strhnout kovové bariéry bránící jim v přístupu k budově. Protest byl namířen proti dalším úsporným opatřením vlády a podle španělských zákonů hrozí jeho účastníkům až rok vězení.

Akce nazvaná "Occupy Congress" začala shromáždněním na Plaza de Neptuno, pokračovala pochodem k budově parlamentu a protestem proti "únosu demokracie". Podle španělských médií bylo zatčeno nejméně 20 osob a dalších 13 zraněno. Účastníci údajně neměli v úmyslu obsadit budovu, chtěli kolem ní pouze pochodovat.

Organizace byla svolána prostřednictvím sociálních médií, takže policie o ní předem dobře věděla a byla připravena. Zdá se, že se zaměřila na lídry demonstrantů ve snaze rozdrobit dav.

Mezitím se vyhrocuje krize v Katalánsku, které požaduje větší autonomii nebo možná i nezávislost. Podobně jako v Řecku je stávající politický systém vystaven enormnímu tlaku.

Lidé se cítí stále bezmocnější, pochybují o možnosti ovlivnit stávající politický systém, který kvůli krizi reaguje především na vnější tlaky. Vážným problémem se stává (ne)odpovědnost struktur EU vůči voličům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9473

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012