Při útoku na americký konzulát v Benghází nešlo o protesty proti antiislámskému filmu

25. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký konzulát v Benghází, který před čtrnácti dny zdemoloval dav, byl sídlem jednotky CIA, která sledovala extremistické organizace operující ve městě. Informoval o tom americký deník New York Times. Původní zprávy, že velvyslanectví bylo zdemolováno a americký velvyslanec usmrcen jako součást protestů proti antiislámskému filmu Nevinnost muslimů se nyní ukazují jako nepravdivé. Vysocí libyjští i američtí činitelé jsou nyní přesvědčeni, že útok na americký konzulát pečlivě připravili libyjští džihadisté se zahraničními vazbami na al Kajdu, tedy přesně ti lidé, které CIA monitorovala.

Po zničení amerického konzulátu zaútočil dav na tajnou budovu pod americkou správou nedaleko konzulátu, kam se uchýlilo asi 20 - 30 zaměstnanců konzulátu. Z toho vyplývá, že měli útočníci důvěrné informace. Televize CNN nalezla deník usmrceného velvyslance Stevense. Vyplývá z něho, že si Stevens byl vědom, že ho chce al Kajda usmrtit.

Na americkém konzulátě v Benghází pracovalo více než deset agentů CIA. Systematicky sledovali ozbrojené extremistické organizace, včetně Ansar al-Sharia, která se účastnila útoku na konzulát. Hledali také rakety a chemické zbraně, ukradené od bezpečnostních jednotek plukovníka Kaddáfího.

Útok na americké velvyslanectví vedl v Benghází k protestům. V pátek demonstrovaly v Benghází desetitisíce tamějších občanů a požadovaly zrušení polovojenských organizací, které jejich město ovládají od loňské revoluce. Demonstranti okupovali tři základny extremistických bojůvek, včetně základny Ansar al-Sharia.

Nově zvolená libyjská vláda se pokouší využít hněvu občanů zaměřeného proti bojůvkám a požaduje, aby byly polovojenské organizace zrušeny. Mají lhůtu do zítřka, aby opustily kasárna z Kaddáfího éry, která už rok okupují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10369

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012