PŘEKVAPENÍ:

Polsko, na rozdíl od ČR, má schopného a energického ministra zahraničí

25. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski vydal v londýnském deníku Times článek, v němž varuje Angličany před euroskeptismem a jejich pokusy rozbít Evropskou unii. Nejprve se představuje:

Jsem Polák, pocházím z generace Solidarity, která pomohla zrušit sovětské impérium. Žil jsem v USA a vášnivě věřím v svobodný trh. Lady Thatcherová - ať žije navždy! - mě chválí v její knize nazvané Státnickost. Jinými slovy, mám všechny charakteristické rysy euroskeptika. Avšak věřím v moderní evropský projekt. A Polsko udělá všechno, co je v jeho silách, aby byl tento projekt úspěšný.

Je nutno rozptýlit sedm mýtů o Británii a Evropské unii.

Mýtus č. 1:Obchod Británie s EU je méně důležitý než obchod Británie s ostatním světem.

Fakt: V roce 2011 dosahoval britský obchodní deficit s Čínou 19,7 miliard liber. Británie měla obchodní deficit i vůči Rusku. Přibližně polovina veškerého vývozu z Británie jde do Evropské unie. Obchod s novými zeměmi EU je ještě dynamičtější. V letech 2003-2011 se britský vývoz do Polska ztrojnásobil.

Mýtus č. 2: Evropská unie nutí Británii přijímat zákony o lidských právech, které jsou v rozporu s britskou tradicí.

Fakt: Tato rozhodnutí přicházejí z Evropského soudu pro lidská práva, což není součást EU, ale součást Rady Evropy, což je vznešená instituce, kterou založila Británie před vznikem EU.

Mýtus č. 3: Británie poskytuje EU obrovské množství peněz a spěje tak k bankrotu.

Fakt: Onen obrovský rozpočet EU dosahuje asi 1 procenta HDP všech členských zemí Evropské unie. Každý britský občan přispívá do EU ročně částkou 15 liber (cca 450 Kč). Britské firmy měly a mají obrovský prospěch z investic z Fondu soudržnosti ve středovýchodní Evropě. Zlepšená infrastruktura ve střední Evropě znamená vyšší prosperitu a nové trhy pro Británii.

Mýtus č. 4: Británie se topí v evropské byrokracii.

Fakt: Ano, pro Evropskou komisi pracuje 33 000 osob, slouží celému kontinentu. Více než 82 000 osob zaměstnává jen pro Británii britský daňový úřad. Španělsko má téměř 3 miliony byrokratů.

Mýtus č. 5: Británie se topí v zákonech z EU a v bruselských předpisech.

Fakt: Zákony, které schvaluje Evropská komise, pocházejí od členských zemí, které se snaží chránit své bývalé kolonie nebo své národní výrobky. Směrnice nejsou diktát z Bruselu, ale předpisy, které britští činitelé schválili. Zákony z EU tvoří jen 6,8 procent primární legislativy, kterou schválil váš národní parlament.

Mýtus č. 6: Evropská komise je semeništěm socialismu.

Fakt: Ať už jde o regulaci letecké dopravy nebo o dotace podnikům, Evropská unie pomohla zrušit národní monopoly a zabránila národním politikům, aby ochromovali volný obchod a konkurenci.

Mýtus č. 7: Evropská unie brání pracovitým Britům, aby pracovali déle než líní Evropané.

Fakt: Průměrný Polák pracuje 40,5 hodin týdně. Průměrný Španěl 38,1 hodin týdně. Celkový průměr pro celou Evropskou unii je 37,2 hodin týdně. Průměr pro Británii? 36,2 hodin týdně.

Neočekávejte od nás, že vám pomůžeme zlikvidovat nebo ochromit Evropskou unii. Nepodceňujte naši rozhodnost nevrátit se k politice dvacátého století. Vy jste okupováni nebyli. Většina z nás na evropském kontinentě jsme okupováni byli. Učiníme téměř cokoliv, co bude v našich silách, abychom tomu znovu zabránili. Evropští vedoucí politikové zesílí integraci EU, aby euro fungovalo. Jsme přesvědčeni, že euro přežije, protože je v zájmu členských zemí EU, aby přežilo.

Zdroj v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
15425

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012