Na Měsíci jsou zřejmě značné zásoby vody

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Povrchová vrstva měsíční horniny možná obsahuje daleko více vody, než si vědci dosud mysleli. Vyplývá to ze studie vědců ze tří amerických univerzit, kterou v neděli zveřejnil časopis Nature Geoscience.

Podle výzkumníků z University of Tennessee, University of Michigan a California Institute of Technology taveniny v měsíčních kráterech obsahují významné množství vody, která zřejmě pochází ze slunečního větru. Ten obsahuje vodíkové ionty, které se mohou slučovat s molekulami kyslíku na měsíčním povrchu, čímž vzniká voda.

Objev vděčí za svůj vznik infračerveným senzorům a spektrometrům, které analyzují vzorky měsíční horniny získané v projektu Apollo. V aglutinovaném skle byly zjištěny hydroxylové sloučeniny. Není ovšem jasné, jakým způsobem probíhá reakce slunečního vodíku s regolitem na Měsíci.

Měsíc byl dlouhou dobu považován za suché a pusté těleso, které poskytuje potenciální příležitosti k těžbě hornin, ale nikoliv vodu. Ale v roce 2009, když NASA objevila krystalky vody v kráteru poblíž jižního pólu Měsíce, vznikla naděje, že přinejmenším v minulosti mohla voda na Měsíci být.

Čerstvá studie nenaznačuje, že by na Měsíci bylo k dispozici velké množství snadno dostupné vody, ale může být schůdné těžit ji z horniny. Půl litru by ovšem při současných cenách a technologiích přišlo bratru na 25 000 dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Chaussidon, M.: Planetary science: Lunar water from the solar wind.ZDE

0
Vytisknout
8323

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012