Británie zablokovala vydání počítačového hackera do USA

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský počítačový hacker Gary McKinnon nebude vydán ke stíhání do USA, oznámila konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová. Šestačtyřicetiletý McKinnon, který přiznává, že hackersky pronikl do amerických vládních počítačů, ale tvrdí, že tam hledal důkazy o existenci UFO, bojuje proti vydání do USA k trestnímu stíhání od roku 2001.

Mayová řekla v Dolní sněmovně, že není pochyb, že McKinnon je "vážně nemocen" a do USA nebude tedy vydán. Uvedla, že rozhodovala pouze v otázce jeho lidských práv. Dodala, že britská prokuratura nyní rozhodne, zda bude McKinnon stíhán v Británii.

"Pan McKinnon je obviněn z vážných zločinů. Ale není také pochyb, že je vážně nemocen. Má Aspergův syndrom a trpí chorobnými depresemi. Po zhodnocení všech relevatních údajů jsem dospěla k závěru, že vydání pana McKinnona do USA by vyvolalo vysoké riziko, že spáchá sebevraždu. Proto je to neslučitelné s jeho lidskými právy."

Mayová také uvedla, že chce změnit zákon o vydávání osob k trestnímu stíháni do zahraničí. Nebudou vydávány, pokud existuje možnost jejich trestního stíhání přímo v Británii.

Kdyby byl McKinnon trestně stíhán v USA, hrozil by mu trest šedesáti let vězení.

Stalo se to poprvé, kdy britský ministr vnitra zabránil vydání stíhané osoby do Spojených států. Americké úřady označily tohoto Glasgowana za "největšího vojenského hackera všech dob" a chtěly ho stíhat v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6104

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012