Evropská strategie škrtů je hospodářská i morální hanba

15. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Nejvýznamnější finanční zpráva roku: Mezinárodní měnový fond zlikvidoval intelektuální zákony evropské politiky vládních škrtů

Drastické vládní škrty v celé řadě navzájem provázaných zemí působí dvojnásobně až trojnásobě větší škody, než se dosud předpokládalo, zejména, pokud vlády nestimulují hospodářský rozvoj, píše v konzervativním britském deníku Daily Telegraph ekonomický komentátor Ambrose Evans-Pritchard.

Přehánět škrty mimo jejich terapeutické množství je kontraproduktivní. V určité chvíli se to stane jen bolestí, uplatňovanou pro bolest samu.

Že je ta politika jasně chybná v případě Řecka, je zjevné už dlouho. Trojka EU-MMF původně tvrdila, že se řecká ekonomika ze škrtů rychle vzpamatuje, že vzroste r. 2011 o 1,1 procenta a o 2,1 procenta v roce 2012, a tak dál a dál až k zářným zítřkům.

Ve skutečnosti se však HDP Řecka zmenšilo r. 2010 o 4,5 procenta, o 6,9 procent r. 2011 a očekává se, že se zmenší letos o dalších 6 procent a o další 4 procenta příští rok. Kdyby byla ta Trojka EU-MMF lékař, čelila by trestnímu stíhání za zabíjení.

MMF nyní přiznává, že tato nesoudnost postihla daleko větší množství zemí než jen Řecko. Škrty ve výši 1 procenta HDP nevedou v bohatých zemích o snížení výkonu o půl procenta, jak se MMF dosud mylně domníval.

Děsivými důkazy od doby, kdy globální bublina v letech 2008-2009 praskla, že, že finanční multiplikátor škrtů je 0,9-1,7 anebo dokonce, na běžícím pásu ukřižování zemí v eurozóně, ještě vyšší.

Model, vytvořený v dlouhých desetiletích hospodářského růstu - a většinou založený jen na izolovaných případech, kdy země v krizi měly vždycky možnost vyvážet do zemí nepostižených krizí - je nebezpečně chybný v situaci, kdy je skoro celý svět v hospodářské krizi typu třicátých let.

To, že MMF v této věci nyní přiznal chybu, je největší finanční zprávou roku. Mezinárodní finanční úřady zopakovaly chyby z Velké hospodářské krize, ale s menšími výmluvami k dispozici.

MMF nyní požaduje změnu kurzu. Řecko a románské země mají dostat víc času na snížení svých deficitů. Země, které mají hodnocení AAA, by měly se škrty úplně přestat, dokud se eurozóna nedostane mimo nebezpečí.

"Snižovat státní zadluženost je nesmírně obtížné bez hospodářského růstu," varuje šéfka MMF CHristine Lagardová. Německý ministry financí Schauble to ovšem pedantsky odmítá. Zatím se neví, jestli se Schaubleho strategie rozpadne na barikádách občanské revoluce.

Románské země a jejich sympatizanti mohou samozřejmě spojit svou hlasovací moc v Radě Evropské unie a donutit Evropskou ústřední banku, aby zahájila reflační politiku.

V důsledku toho by bylo Německo a země s ratingem AAA vytlačeny z evropského měnového mechanismu tím, že by domácí inflace v těchto zemích vzrostla na nesnesitelnou úroveň. Dá se argumentovat, že tento proces už začal, i když Francie zatím ještě nepociťuje dost bolesti na to, aby to prosadila.

Bylo by ovšem zapotřebí churchillovské osobnosti, aby pozvedla vlajku vzdoru. Takový politik se zatím ještě neobjevil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11330

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012