Argumentace listu Der Standard je širší, než jak ji podává Boris Cvek

15. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Vždy je dobré sáhnout po prameni, když jde o polemiku s nějakým názorem. Rakouský list Der Standard v komentáři Roberta Schustera Wahlen in Tschechien: Kollektiver Gedächtnisverlust (Volby v Česku: Kolektivní ztráta paměti) předkládá strukturovanější argument, než jaký vyvrací Boris Cvek. Stručný komentář má tři odstavce: Jeden se věnuje návratu komunistů, druhý volebnímu úspěchu Jiřího Dolejše, který byl před nějakým časem natočen skrytou kamerou při údajném jednání o úplatku za změnu zákona, a třetí comebacku Jiřího Čunka, jehož podivné finanční operace dodnes nebyly vyjasněny.

Schuster tedy nepředkládá primitivně antikomunistickou argumentaci. Všímá si prostě, že Češi si nepamatují, kdo byl čeho schopen. A že tedy nehlasovali pro žádnou změnu, ale pro kontinuitu toho, v čem už dávno žijí.

Proto i řeči o vládní mafii jsou v tomto kontextu jaksi zbytečné. Vždyť Čechům mafiánství a korupce vlastně nevadí. Kdo chce vysvětlovat, proč teď volili komunisty, měl by si najít úplně jiné důvody.

0
Vytisknout
8198

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012