Schwarzenbergův Pepa z Hongkongu

16. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jak informovala Česká pozice, fanoušci volebních apelů strany TOP 09 se začali jako houby po dešti objevovat v Asii. Dhianzteuaya Nungagaduhanea, Beibh Lili Chie Abiie, Shahrukhk Khan, Ipung Gokiel, Kuntum Msihpngen Jadivokalisdanbisamaendru a přinejmenším stovky dalších oblibují výzvu Karla Schwarzenberga, aby občané přišli k českým volbám, a tak na facebookové stránce strany klikli na tlačítko "To se mi líbí". Pročpak asi Asie?

Sponzorská aféra, která kdysi na vrcholu vlivu zasáhla ODS, zahrnovala peníze pocházející údajně od neexistujících či dávno mrtvých osob. Zdá se, že nemrtví už dnes českou pravici finančně nepodporují; je aspoň dosti pravděpodobné, že jména těch, kdo v Asii klikají na tlačítka schwarzenbergovských výzev, jsou skutečná. Vysvětlení, které strana předkládá - že se jedná o jakýsi "efekt sněhové koule" - sotva obstojí, pokud člověk nezastává nějakou teorii o chorobné zdvořilosti Asijců. Daleko pravděpodobnější bude varianta, že si TOP 09 své příznivce zajistila tržně konformně. Pokud je nakoupila v rozvojovém světě, samozřejmě to ani nepřišlo příliš draho. Jenže mohla vůbec očekávat, že něco takového projde bez povšimnutí? Nebo tím snad chce cosi dalšího naznačit?

Těžko se divit, není na tom vlastně nic záhadného. Ministr zahraničí Schwarzenberg je přeci osobou, která zásadně kryje zajišťování proamerické orientace české zahraniční politiky, i kdyby burzy padaly a rating bil. Týmy dobře zajištěných bývalých člověků v tísni starostlivě bděly už nad správnou propagací brdského radaru, takže není divu, pokud je dnes fascinuje rovněž americký strategický "pivot" přesouvající se z Evropy do Asie. A Schwarzenberg je politik plně globalizovaný, jak dokazují jeho přesuny přes hranice i kontakty se slavnou Bilderbergskou skupinou. Česká republika je tomuto weltmanovi dávno malá, soudě podle jeho přístupu k práci ve sněmovně se tu už dávno nesmírně nudí. A teď mu naráz - jak tvrdí někteří zlomyslníci - přibývají příznivci "Dál, než si myslíte". Kdo si tedy troufne vyloučit třeba to, že jednoho dne v pozici spícího Buddhy nahradí právě zesnulého kambodžského monarchu Norodoma Sihanuka?

Přejme mu to - a na cestu mu vděčně zamávejme.

0
Vytisknout
12282

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012