Španělsko: Šéf policie předkládá zákon zakazující natáčet a fotografovat policisty

19. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf španělské policie Ignacio Cosidó předkládá novelu, která, pokud by byla schválena, zakáže pořizování jakýchkoliv elektronických záznamů z policejních akcí.

Podle Cosida je třeba "rovnováhy" mezi právy občanů a policistů. "Pouze uznáním nesmírné práce bezpečnostních sil jsme schopni pokročit ke spravedlivější, bezpečnější a mírumilovnější společnosti", prohlásil Cosidó na setkání s odboráři bezpečnostních složek. Novela by měla zahrnout rovněž pokuty za účast na protestech se zakrytou tváří.

Cílem zákazu pořizování záznamů má být údajně ochrana soukromí příslušníků policie a jejich rodin, jejich práva na čest.

Během nedávných protestů v Madridu byla činnost policie podrobena kritice, když záběry ukázaly útok policejních těžkooděnců na železniční stanici Atocha. Došlo k vystřelování dýmových granátů a okolostojící bili zbiti obušky.

Cosidó také podpořil návrh novely trestního zákona, která podle něj umožní předcházet jednání vážně ohrožujícímu veřejný pořádek. V souladu s touto novelou by "násilný útok" znamenal jakoukoliv agresi nebo i hrozbu násilím vůči bezpečnostním silám, zdravotníkům a hasičům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11005

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012