Izraelský nálet v Gaze vyvraždil 12 členů jedné rodiny

19. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejméně 12 členů jedné rodiny, včetně pěti žen a čtyř dětí, bylo usmrceno, když v neděli Izrael vybombardoval dům v Gaza City. Pět dní trvající válka si vyžádala četné civilní oběti a neblíží se konec intenzivnímu bombardování.

Izraelský letecký úder proměnil v trosky dům rodiny Dalouvých ve čtvrtí Sheikh Radwan. Usmrtil tam od středečního začátku ofenzívy při jediném incidentu nejvíce osob. BBC uvedla, že Izrael zaútočil na tento dům úmyslně, protože chtěl usmrtit Yahio Rabiyu, palestinského extremistu. Izraelská armáda se domnívala, že se zdržuje v tomto domě, ale nevěděla to přesně, když na dům zaútočila a usmrtila v něm čtyři děti.

Průběžné informace na Twitteru: Gaza under attackZDE

Průběžné informace BBC včetně videaZDE

V pondělí ráno se zdálo, že izraelská armáda přiznává, že šlo o chybu. Deník Haaretz cituje armádu, že dům Dalouvých se stal terčem útoku buď omylem, anebo došlo k selhání rakety.

Jinde ve městě Gaza City v pondělí ráno zlikvidoval letecký úder dva domy, patřící jedné rodině, usmrtil dvě děti a dva dospělé a zranil 42 osob včetně dětí. Záchranáři zoufale hledali 12-15 členů rodiny Azzamových pod troskami. Poté izraelská letadla bombardovala pozůstatky budovy bývalého ministerstva národní bezpečnosti v Gaza City. Letící šrapnel usmrtil jedno dítě a zranil další.

Poté, co byl zničen dům rodiny Dalouvocýh, byly vytaženy z trosek mrtvoly dětí a odvezeny do márnice v nemocnici Shifa. Mezi mrtvými byla také jedna osmdesátiletá paní.

Bagry na scéně exploze se snažily odstranit trosky budov, zatímco ti, kteří přežili, zoufale hledali své rodinné příslušníky.

Když byly mrtvoly dětí a těla zraněných osob dovezeny do nemocnice Shifa, docházelo tam k chaotickým scénám. Mrtvoly čtyř dětí ležely v márnici na dvou kovových podložkách, pokryté krví a prachem. Dav okolostojících propadl zoufalství, když byla přivezena i mrtvola matky těchto dětí.

Celkem bylo při pětidenní ofenzívě usmrceno 84 Palestinců. Asi polovina z nich byli civilisté. 720 Palestinců bylo zraněno. Palestinské rakety usmrtily tři Izraelce a několik desítek jich bylo zraněno.

Taktika útoků na domy extremistů vyvolává riziko dalšího velkého množství civilních mrtvých a raněných v hustě obydlených oblastech v Gaze. Hlavní extremisté přestěhovali své rodiny do bezpečnějších oblastí a pak se sami jinde skryli. Izrael tvrdí, že provádí "chirurgické" útoky a že se vyhýbá zabíjení civilistů.

Světová zdravotnická organizace varovala, že zdravotnická infrastruktura v Gaze je zahlcena. Asi třetina zraněných osob jsou děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9127

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012