Zbraně, které USA dodaly libyjským povstalcům, skončily v rukou islamistů

6. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa vloni tajně schválila dodávky zbraní libyjským povstalcům prostřednictvím Kataru. Později však byli ametičtí představitelé znepokojeni zjištěním, že Katar část těchto zbraní předal islámským militantům.

Neexistují důkazy o spojitosti těchto dodávek se záříjovým útokem na americký konzulát v Benghází. Ale již měsíc předtím byl Bílý dům znepokojen důkazy o tom, že zbraně a peníze z Kataru posílily v Libyi militantní islamisty, kteří teď v zemi představují destabilizující faktor. Tato zkušenost je teď důležitá při rozhodování, zda mají USA podobně podpořit i syrské povstalce. K těm už se mezitím část zbraní z Libye dostala; jiným příjemcem se staly islamistické bojůvky v Mali. A Spojené státy se obávají, že i v Sýrii Katar vyzbrojuje nebezpečné islamisty.

Katarská pomoc určená bojovníkům nepřátelským k USA ukazuje, že Obamova administrativa má stále problémy s následky "Arabského jara".

Během prvních měsíců povstání proti Kaddáfímu za dodávky zbraní opozici lobbovalo mnoho hráčů vedených politickými či obchodními zájmy, včetně jednoho amerického obchodníka se zbraněmi. Ale poté, co se USA spolehly na zprostředkování Kataru a Spojených arabských emirátů, již v dubnu 2011 si Obama stěžoval katarskému emírovi, že chybí koordinace aktivit jeho země s USA. Zhruba ve stejnou dobu si stěžoval Mahmúd Džibríl, premiér přechodné vlády, že Katar vyzbrojuje extrémistické skupiny, které stojí v opozici vůči novému vedení země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9878

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012