Miloš Zeman jako prezidentský kandidát? Pokračovatel Václava Klause

12. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nevím, jestli si prezidentský kandidát Miloš Zeman uvědomuje, na co kandiduje a v jaké době žije. Kandiduje na prezidenta republiky a mluví o daňové a sociální politice, což je přece agenda vlády. Jako prezident naopak bude reprezentovat naši republiku v zahraničí. Je sice hezké, že je na rozdíl od Klause eurofederalista, nicméně nevím, zda během svého důchodování na Vysočině neztratil přehled o tom, že všude na světě vzrůstá naléhavost ekologických témat a problémů. Zelení v EU představují relevantní politickou sílu a ekologické hodnoty jsou základní pro všechny hlavní strany v EU. Jestliže Zeman bude jakožto prezident "vtipkovat" v Unii o zelených stejně jako na setkání s podnikateli v Golem klubu, kde o zelených řekl, že je třeba je "vypálit, počůrat a posolit", budou evropští politici asi s vděkem vzpomínat na Klause.

Zeman má taky radikálně neevropské názory, hodné jestřába z americké Republikánské strany, na vleklý konflikt mezi Palestinci a Izraelci. Na závěr bych vzpomenul na to, jak jsem Miloše Zemana s velkou nadějí v očistu země od klausismu volil v roce 1998. Zeman sice tehdy jako předseda ČSSD vyhrál volby, ale po volbách uzavřel -- v příkrém rozporu se svou předvolební rétorikou -- s Klausem tzv. opoziční smlouvu. Od těch dob neproběhlo a ani nemohlo proběhnout žádné vypořádání se s dědictvím přerodu normalizace do naší polistopadové pseudodemokracie. Zeman ostatně díky spojení se Šloufem může sotva představovat politika, kterému jde o omezení privatizace politiky, jak probíhá od dob opoziční smlouvy. Můžeme to dobře vidět na neprůhlednosti financování jeho prezidentské kampaně.

Václav Klaus nakonec nad Zemanem triumfoval na začátku roku 2003, kdy díky některým poslancům za ČSSD byl zvolen prezidentem republiky poté, co prohrál volby s Vladimírem Špidlou a odešel z čela ODS. Volba Klause byla glorifikací kuponové privatizace, podezřelého financování ODS a vůbec projektu a mentality, které voliči dvakrát po sobě odmítli ve sněmovních volbách. Špidla byl tehdy novou nadějí v očistu, jež ale pod vlivem reálných poměrů v ČSSD a vůbec v české politice (vzpomeňme na ministra spravedlnosti Němce, který byl do vlády dosazen za stranu, jež sebe samu chtěla vnímat jako očištěnou ODS) velmi rychle zhasla a byla nahrazena Grossem a Paroubkem. Zeman dnes může představovat hořkou vzpomínku na doby, kdy hřímal slova o kuponové privatizaci jako o podvodu a o klausovské politice jako o politice spálené země, to je však definitivně pryč. Zeman dnes je pokračováním klausismu a maločeské, buranské mentality, která se pouze verbálně hlásí k evropským hodnotám, aniž by o nich měla potuchy.

0
Vytisknout
10793

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012