Zneužívání nacionalismu je špinavost

21. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Předvolební prezidentská kampaň získala v posledních dnech docela špinavé rysy. Je zajímavé, jak se tím otvírají neřešená a zapouzdřená traumata. V kampani se objevilo poněkud nechutné téma nacionalismu se všemi nereflektovanými mýty z minulosti. Samozřejmě to zavinil Karel Schwarzenberg svými nepříliš kompetentními a trochu popletenými výroky o odsunu Němců z Československa po roce 1945, o Benešovi a o Benešových dekretech. Vyvolalo to vlnu rozhořčení, která může znamenat, že Schwarzenberg prezidentskou volbu nevyhraje. Dotkl se totiž neřešených nacionálních traumat a nereflektovaných mýtů. Každý se teď rozhořčeně vyjadřuje k tomu, jaký je Schwarzenberg "cizák" a "Němec". Přitom nikdo nestudoval dokumentaci z doby těsně po ukončení druhé světové války a nikdo nezná, jak strašlivé byly tehdy v Československu poměry. Asi bychom se k těmto věcem neměli vyjadřovat bez znalosti té dokumentace.

Hlavním problémem s Karlem Schwarzenbergem je skutečnost, že je to politický turista, který za posledních několik let prošel nejrůznějšími politickými stranami jako jejich maskot, aniž by se seriozněji zajímal o jejich program. Je to člověk nepřemýšlivý, u něhož povrchní, přátelské chování zakrývá zásadní neangažovanost v politice a nepřemýšlivou podporu absolutně kontroverzních rozhodnutí. Schwarzenberg je hajný, který se octl v politice, a jeho hlavním cílem - to vyplývá z jeho vystupování - je užívat si svého bohatství a těšit se z funkce maskota v politice (kdy za něho rozhodují jiní, protože on sám je příliš líný a nemyslivý na to, aby vytvořil vlastní politickou strategii). Legitimní kritikou Karla Schwarzenberga je, že je jeho mediální obraz, lež, prázdné simulakrum, za nímž se skrývají mocní.

(Z téhož ovšem je možno do jisté míry obvinit Miloše Zemana, i když ten už není přes deset let v politice, takže nemůže být terčem tak ostré kritiky jako Schwarzenberg, kdo je aktivním členem současné, kontroverzní vlády, z níž neodstoupil, a tak nese vinu za všechna její rozhodnutí.)

Sprostotou je však obviňovat Schwarzeberga z "cizáctví", případně z nacismu jeho rodiny. Nikdo nemůže za své příbuzné. Nezneužívejme prosím v politickém boji falešných nacionalistických stereotypů. Chováme se totiž pak tak trochu jako ti nacisté, které kritizujeme.

0
Vytisknout
9257

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013