Ekonomická diplomacie a prosazování lidských práv v zahraniční politice

7. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Ilony Švihlíkové si nemyslím, že by se Česká republika měla vzdát prosazování lidských práv při své zahraniční politice ve prospěch svých ekonomických zájmů. Bylo by to poněkud obscénní.

Jenže problém je v tom, že v současnosti zahraniční politika České republiky neprosazuje žádná morální všeobecná lidská práva, je pouze extenzí mocenské politiky Západu, především Spojených států (ve formě, v níž si vlezdoprdelismus vůči nim představuje český malý Jarda).

Potíž je, že Česká republika je zemí střední až menší velikosti a bude-li kázat Číně či Saúdské Arábii o nutnosti nevěznit a nevraždit politické disidenty, či Spojeným státům o nutnosti nezabíjet civilisty v rozvojových zemích údery bezpilotních letadel, tyto mocnosti ji stejně nebudou poslouchat.

Co se týče lidských práv, Česká republika by tedy spíš měla koordinovat své akce s většími mezinárodními celky, s nimiž ji váží společné zájmy a morální hodnoty. Takovým celkem víceméně může snad být dosud existující Evropská unie a ČR by mohla i v rámci této organizace vyvíjet iniciativu ve prospěch lidských práv nejen v zemích, kde se to hodí Spojeným státům americkým, ale i tam, kde se to Spojeným státům nehodí - případně by měla vyvíjet nátlak, aby EU společně s ní kritizovala případně i samotné Spojené státy tehdy, kdy samy porušují lidská práva (vraždění bezpilotními letadly, protizákonné dlouholeté věznění osob v táboře Guantánamo, atd.)

Oblast lidských práv je však nesmírně citlivá a lidé si mezinárodně velmi rychle uvědomí, kde se jedná pokrytecky. ČR právě v této oblasti jedná pokrytecky a jako prodloužená ruka americké zahraniční politiky nemá důvěryhodnost. Velmi citlivě to pociťují mezinárodní humanitární organizace, které vědí, že pokud by se spojily s nějakou kauzou či nějakým mocenským seskupením, třeba vedeným Američany, znemožnilo by jim to humanitární práci ve válečných oblastech, protože by vystavili své pracovníky zabíjení z obou stran konfliktu - vzhledem k tomu, že by bylo jasné, že humanitární organizace není nestranná. Jestlipak se někdy stane, aby se Česká republika stala v této věci vzorem světu.

0
Vytisknout
8506

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2013