Je Schwarzenbergova kritika Izraele zaměřena proti Miloši Zemanovi?

8. 5. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Přes své relativní mládí bych si nikdy nemyslel, že se dočkám kritiky státu Izrael ze strany Karla Schwarzenberga. A když už by taková spíše fantaskní představa měla získat reálné obrysy, byl bych si jistý, že půjde o nesouhlas týkající se marginálních otázek, jehož účelem by jedině a pouze bylo předstírat nestranný postoj k izraelsko-palestinskému střetu.

Místo toho jsem od ministra Schwarzenberga četl velmi konkrétní a přitom nesmlouvavá vyjádření na adresu současných snah izraelské politiky, jak je podal pro izraelský zpravodajský server The Times of Izrael. Jednalo se o vyjádření k aktuálně nejproblematičtějším tématům blízkovýchodního konfliktu:

  • svět stále stojí za řešením izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států, tedy Palestiny vedle Izraele, a Palestinci na dohodu nikdy nepřistoupí bez toho, že získají také část Jeruzaléma.
  • k nedávným izraelským útokům na sklady zbraní v Sýrii poznamenal, že "jako zodpovědný ministr zahraničí nikdy nemůžete podpořit věci, které odporují mezinárodnímu právu". Prohlásil, že není zastáncem útoků na území cizích států.
  • snahu Izraele dosáhnout v Evropě zařazení libanonského Hizballáhu mezi teroristické organizace považuje Schwarzenberg za zbytečnou propagandistickou válku.
  • nebyl by proti tomu, aby se v Evropské unii výrobky pocházející z východního Jeruzaléma a západního břehu Jordánu, tedy z území, na němž chtějí mít Palestinci svůj stát, označovaly za zboží vyrobené na okupovaných palestinských územích.
  • o plánované kontroverzní výstavbě nové osady v blízkosti východního Jeruzaléma na západním břehu Jordánu, v takzvané oblasti E1, ministr řekl, že je to "strašná" a zbytečná provokace.
  • šéf české diplomacie jasně prohlásil, že nikdy nepodpoří letecké útoky na íránská jaderná zařízení. Zdroj ZDE

Co ministra zahraničí vedlo k tak ostrému obratu v jeho dosavadním vztahu k Izraeli? Náhle nabyté vědomí, že i Arabové a další muslimové jsou vlastně lidé a ne divoká zvěř, kterou je nejlépe mít v zaměřovači dalekonosné pušky? Nebo jde naopak o pokus zachránit izraelské spojence, které jejich koloniální politika vede k sebezničení? Či se snad jedná o záměr diplomaticky vyvážit chystanou spolupráci "při vývoji zbraňových systémů využívajících špičkové technologie"? Zdroj ZDE

Možné je ještě jedno vysvětlení. Kritika problematických bodů z agendy Netanjahuovy vlády může sloužit jako svého druhu kontrastní látka, která zvýrazní protipalestinské a islamofobní postoje českého prezidenta. Ten, jak bylo téměř souběžně s vydáním uvedeného rozhovoru oznámeno prezidentem Izraele po jednání se samotným Schwarzenbergem, má za několik měsíců tuto zemi navštívit.

Ministr Schwarzenberg se svými výroky možná již teď předběžně distancuje od přepokládaných skandálů, kterými Miloš Zeman naváže na svou nezapomenutelnou návštěvu Izraele před jedenácti lety. Diplomacie se přece bez taktiky a předvídavosti neobejde.

0
Vytisknout
11875

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2013