Nešpiňte mrtvého, křesťane Bendo

31. 5. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

V pořadu ČT Události a komentáře vysílaném dne 29. května tohoto roku tvrdil poslanec Marek Benda, že výši finančního odškodnění, která je součástí zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, údajně vypočítal již ministr Pavel Dostál. Protože bývalý ministr kultury Pavel Dostál se tomuto nepravdivému tvrzení již nemůže bránit, požádala jsem o vyjádření RNDr. Janu Řepovou, která pracovala na Ministerstvu kultury jako ředitelka církevního odboru v době, kdy ministrem byl P. Dostál. Její doslovnou odpověď uvádím níže:

"Soustředím-li se pouze na poslední snahy bývalého ministra Pavla Dostála o majetkové narovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi, pak v listopadu 2004 předložil do vlády materiál k majetkovému narovnání tzv. výčtovým zákonem. Jeho projednání ve vládě bylo několikrát odloženo proto, že koaliční partneři ČSSD nesouhlasili s majetkovým narovnáním výčtovým zákonem. Při prvním jednání vlády 8.12.2004 o tomto materiálu byl Pavel Dostál požádán o vypracování dodatku, ve kterém by byla informace, jak by daný problém mohl být řešen tzv. obecným restitučním zákonem. Na dalším jednání vlády 12.1.2005 bylo projednávání přerušeno s tím, že problematika způsobu daného majetkového narovnání bude předmětem koaličních jednání. Výsledkem jednání koaličních představitelů vlády byl 1.3.2005 návrh ukončit proces majetkového narovnání metodou tzv. restituční tečky.

Uvedené dohodě metodou tzv. restituční tečky předcházely v únoru 2005 návrhy církví a náboženských společností na řešení majetkového narovnání tzv. finanční rentou (vyplácet cca 50 -- 100 let každoročně církvím a náboženským společnostem každý rok finanční náhradu ve výši cca 1 mld. ročně).

Na základě koaličních jednání, které vycházelo z návrhu tzv. finanční renty (jen ji jinak přejmenovalo), byl na Ministerstvu kultury vypracován návrh majetkového narovnání metodou tzv. restituční tečkou. Šlo o návrh poskytovat církvím a náboženským společnostem po dobu 50 let každoročně cca 1 mld. ročně s tím, že se vzdají veškerých dalších majetkových nároků vůči státu. Tento návrh, jehož prosazování přislíbili i koaliční partneři ČSSD, kteří ji projednávali s církevními představiteli, nakonec narazil na četná nesouhlasná stanoviska samotných církví a náboženských společností. Protože tato jednání se konala již na konci funkčního období vlády, k žádnému řešení majetkového narovnání již do úmrtí Pavla Dostála nedošlo (nesplnilo se tak ani jeho přání, aby on byl tím ministrem kultury, který tento problém dořeší).

Z výše uvedeného je patrné, že bývalý ministr Pavel Dostál nikdy nenavrhoval výši finanční (ani materiální) náhrady církvím a náboženským společnostem, která je uvedena v  nynějším zákoně o majetkovém narovnání."

Z tohoto vyjádření Jany Řepové jasně vyplývá, že poslanec Marek Benda v přímém přenosu veřejnoprávní televize pošpinil čest mrtvého ministra a mystifikoval laickou i odbornou veřejnost v době, kdy Ústavní soud projednává stížnost na podobu zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

0
Vytisknout
16487

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2013