Brazilské sociální nepokoje pokračují, vláda nasadí represivní aparát

19. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazilská vláda oznámila, že nasadí speciální bezpečnostní síly pod vedením policie v pěti největších městech, poté co vlna prostestů s takřka čtvrtmilionovou účastí požaduje lepší sociální služby. Opatření se týká Ria de Janeira, Bela Horizonte, města Salvador, Fortalezy a hlavního města Brasília. Nově jsou hlášeny další nepokoje ze Sao Paula.

V Sao Paulu došlo v úterý k ničení obchodů a bank maskovanými aktivisty, kteří bojovali s dalšími demonstranty usilujícími o zastavení násilí. Protest je součástí nepokojů probíhajících nejméně ve dvanácti městech.

Prezidentka Dilma Rousseffová se vyjádřila, že je hrdá na to, kolik lidí bojuje za lepší zemi. Viceprezident Michel Temer zrušil návštěvu Izraele a palestinských území a vrací se domů.

Protesty byly vyvolány hněvem na zdražování veřejné dopravy v Sao Paulu 2. června a vyvinuly se v nepokoje zaměřené proti korupci, kvalitě zdravotní péče a vzdělání a vysokým životním nákladům. Jde o největší protesty od roku 1992, kdy lidé požadovali rezignaci prezidenta Fernanda Collora de Mello.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5554

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013