Britská vláda oznámila, že připravuje nový rejstřík lobbistů

18. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Po celé řadě nedávných skandálů, kdy novináři předstírali poslancům, že jsou lobbisté a nabízeli jim peníze za podporu určitých kauz v parlamentu (konzervativní poslanec a irský unionistický lord v Horní sněmovně byli donuceni odejít ze svých politických stran a dva labourističtí lordi z Horní sněmovny byli suspendováni) oznámila britská konzervativní vláda, že zavede nový statutární rejstřík lobbistů.

Před posledními všeobecnými volbami v květnu 2010 varoval šéf Konzervativní strany David Cameron, že lobbying bude příštím velkým skandálem, který postihne britskou politiku. Britská vláda však byla po volbách kritizována, že návrh na regulaci lobbování v parlamentě posléze nezahrnula do svého akčního programu (Queen's Speech) poté, co vyhrála volby.

Cameron uvedl, že vláda předloží návrh lobbovacího zákona parlamentu do 18. července, do doby před letošními letními parlamentními prázdninami, a měl by se stát zákonem do května příštího roku.

Vláda také navrhuje možnost, aby voliči odvolali poslance, který se chová nepřijatelně. Tento návrh bude součástí legislativní agendy britské vlády pro rok 2014-2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6478

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013