Nezvládnutá rekonstrukce státu

25. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Tři hodiny před otevřením volebních místností jsem z poštovní schránky v Chrudimi (Pardubický kraj) vyňal "kroužkovací noviny" iniciativy Rekonstrukce státu.

Koukal jsem jako puk -- kandidáti mi sice cosi připomínali, ale velkou většinu jsem neznal. Až Ilona Švihlíková na 1. místě kandidátky SPOZ mne trkla -- to je přece mutace určená pro kraj Vysočina!

Nejsem určitě sám, kdo si od projektu sliboval, že pozitivním způsobem pomůže změnit složení budoucí sněmovny. Jestliže však Rekonstrukce státu prezentuje výsledek své aktivity takovýmto šlendriánským způsobem (a očekávané vodítko tak učiní nepoužitelným), projekt to vysloveně znehodnocuje.

Aktivní zájemce se pochopitelně může podívat na internet -- k čemu je ale potom čtyřmilionový náklad tištěných novin?

Pod čarou je třeba se ještě zeptat, zda lze slib podpory protikorupčních zákonů od novinami preferovaných kandidátů brát jako jednoznačné vodítko. Jeden pikantní příklad: na třetím místě kandidátky ČSSD ve svém kraji vidím kandidáta, kterého i jeho straničtí kolegové pokládají za člověka zvláštního charakteru, kvůli němuž řada potenciálních voličů stranu volit nebude. Pan Váňa musel nahrávku svých výroků vysvětlovat i předsedovi strany. Povedlo se, od konce loňského roku znovu vede krajskou organizaci. Chce, aby ho voliči kroužkovali. U jeho jména je konečně v "kroužkovacích novinách" zatržítko: co bylo třeba slíbil, je v pořádku.

0
Vytisknout
9591

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013