Americké technologické firmy opravily Bílý dům:

Jednali jsme o špehování občanů, ne o podružnostech

17. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Šéfové nejvýznamnějších technologických firem požadovali v úterý při jednání v Bílém domě s Barackem Obamou reformu kontroverzních špehovacích praktik americké National Security Agency. Bílý dům se po schůzce ji snažil prezentovat médiím jako "všeobecnou diskusi o celé řadě otázek", proti čemuž ředitelé amerických technologických firem ostře protestovali.

Ředitelé oznámili, že se hodlají během schůzky soustředit na kritiku špehování, které provádí NSA, a odmítly snahu Bílého domu hovořit o zlepšení funkčnosti webových stránek týkajících se amerického zdravotního pojištění healthcare.gov.

Většina ředitelů amerických technologických firem už předtím zdůraznily otevřeným dopisem, že požadují zákaz hromadného shromažďování dat od občanů americkou vládou.

Schůzky v Bílém domě se účastnili Tim Cook, ředitel firmy Apple, Marissa Mayer, ředitelka firmy Yahoo, a Eric Schmidt, ředitel firmy Google. Přítomni byli i zástupci Facebooku, Microsoftu, Twitteru a Netflix.

Firmy konkrétně požadují:

  • Omezení vládních pravomocí shromažďovat informace o uživatelích
  • Nezávislý a veřejný dohled nad výzvědnými agenturami
  • Transparentnost ohledně vládních požadavků, aby technologické firmy předávaly informace o občanech - tyto požadavky jsou technologické firmy nyní nuceny utajovat.

Americkou vládu však intenzivně lobbují špionážní agentury, které tvrdí, že jakékoliv omezení špehování občanů povede k novému útoku z 11. září 2001.

Podrobnosti v angličtině ZDEv

0
Vytisknout
7990

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2013