600 let dějin za ukrajinskými maskami

24. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

KD│ V období po skončení studené války byla světová veřejnost mnohokrát manipulována ze strany USA. Předpokládalo se, že spotřebitelé jednoduše uvěří historkám o kuvajtských kojencích vyhazovaných z inkubátorů; o statisících zavražděných kosovských uprchlíků; o iráckých zbraních hromadného ničení; o záchraně demokracie v Libyi; o chemickém útoku v Sýrii. Kdo ještě věří záminkám amerických intervencí, trpí tím zřejmě chronicky a neléčitelně.

Nicméně znamená to snad, že se má místo toho slepě věřit "druhé straně"? Že pokud USA neintervenují, lžou stejně, jako když intervenují? Že například lidé na Ukrajině, kteří za sebou mají evidentně řadu měsíců intenzívního vojenského výcviku a ohánějí se nejnovějšími ruskými zbraněmi jako lehkým kulometem Pečeněg, odstřelovačskou puškou Vintorez či protitankovým granátometem RPG-30, mohou být milicemi spontánně vzniklými na konci letošního února?

Reportér položil maskovanému proruskému separatistovi v ukrajinském městě Slavjansk jednoduchou otázku: "Proč nosíte masku?" "Promiňte," odpověděl, "ale to je hloupá otázka." Nepochybně připadá hloupá každému, kdo věnuje pozornost tomu, jak Rusko bojuje, napsal nositel Pulitzerovy ceny Mark Thompson.

Militanti v maskách, kteří se objevili na východní Ukrajině a obsadili vládní budovy, reprezentují poslední výhonek tradice ruské maskirovky. Je to slovo, které se doslovně překládá jako "přestrojení", ale Rusko ho dlouho používá v širším smyslu, takže znamená jakoukoliv vojenskou taktiku, která zahrnuje kamufláž, utajení, klamání, dezinformaci - nebo jakoukoliv kombinaci toho všeho.

Popisuje cokoliv od výroby tanků v automobilkách až po jejich skrytí pod větvemi poblíž bojiště. Může se vztahovat na krytí vojáků kouřovou clonou a stavbu bojových lodí pod plátěnou střechou. Zahrnuje vyslání vojáků v bílých uniformách na invazi do zasněženého Finska během 2. světové války a výrobu atrap zbraní a mostů v naději, že odlákají nepřátelskou palbu daleko od skutečných předmětů...

Maskirovka... má mezi oponenty zasít pochybnost a frustraci tím, že jim upře základní informace.

Anonymní vojáci na východní Ukrajině říkají pouze, že jsou "kozáci", ale ukrajinští a západní představitelé jsou přesvědčeni, že mnozí z nich jsou vedeni ruskými silami zvláštního určení. Nicméně pochybnost jejich původu a sponzorů zvyšuje ohrožení, které vyvolávají, a ztěžuje rozhodnutí o tom, jak s nimi zacházet. Přestřihnout vodicí šńůry mezi Ukrajinou a Moskvou může být snadnější, než kontrolovat místní separatisty operující nezávisle. Kombinace obojího věci ještě dále komplikuje.

"Je těžké pochopit, jak se z obyvatelstva východní Ukrajiny mohly náhle vynořit skupiny ozbrojených mužů v maskách a začít systematicky obsazovat vládní budovy," říká generál letectva Philip Breedlove, vrchní velitel NATO... "Je to těžké pochopit, protože to prostě není pravda. To co se děje na východní Ukrajině je vojenská operace, která je dobře naplánovaná a organizovaná a odhadujeme, že je prováděna na příkaz Ruska."

"Maskirovka může být prováděna v jakémkoliv prostředí, aby byl senzorům odepřen přístup k informacím", říká o technice studie Pentagonu z roku 1988. To co je k vidění na Ukrajině je maskirovka ve své nejzákladnější podobě: Fyzické masky známé jako balaklavy (pojmenované podle použití v bitvě u Balaklavy, ukrajinského města nedaleko Sevastopolu, během Krymské války) jsou navrženy tak, aby upřely nejzákladnějšímu lidskému senzoru - oku - kriticky důležitou informaci o osobě na druhé straně (aby byly věci ještě složitější, někteří příznivci Ukrajiny také nosí masky).

Pokud by Západ nepřišel Ukrajině na pomoc, ani kdyby kolony ruských tanků mířily ke Kyjevu, tím spíše nevystřelí na maskované muže operující v tmách.

Uvažujte o tom jako o promyšleném způsobu, jak dosáhnout svého. Rusko provádí pomalou invazi na Ukrajinu bez toho, aby stovky tanků vezly tisíce vojáků. Místo toho pár ruských agentů povzbuzuje nacionalistické zanícení mezi nespokojenými Ukrajinci ruského původu. "Vojáci" za maskami nenesou žádné označení, které by prozradilo, pod jakou vlajkou pracují.

Bývávalo, že státy vedly války. Ale od skončení studené války se rozšířili takzvaní "nestátní aktéři" jako Al-Kajda. Nyní v ukrajinských ulicích nestátní aktéři jednají ve prospěch státu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
18510

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014