Ukrajinské jednotky obsazují Slavjansk

24. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrijinské jednotky zvláštního určení za bojů nízké intenzity postupují do města Slavjansk, kde by před dvěma dny umučen místní prokyjevský politik Volodymyr Rybak a kde je držen v zajetí americký reportér Simon Ostrovsky. Ukrajina včera oznámila obnovení "protiteroristické operace" a Moskva pohrozila intervencí, pokud dojde k "ohrožení jejích zájmů", které v tomto kontextu definuje jako bezpečnost rusky mluvícího obyvatelstva.

Je hlášena řada obětí mezi separatisty, zatímco jednotky zvláštního určení spolu s tanky odstraňují barikády na přístupech k městu. Separatisté okupují klíčové budovy v nejméně dvanácti městech na východě Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval před "důsledky", pokud Kyjev použije armádu proti "obyvatelstvu" - což označil za "vážný zločin".

Americký prezident Barack Obama mezitím na tiskové konferenci v Japonsku obvinil Moskvu, že překrucuje ženevskou dohodu, podle níž se ilegální ozbrojené skupiny, včetně těch, které obsadily veřejné budovy, mají vrátit domů. Podle Obamy Moskva nedokázala zastavit akce separatistů a Washigton má připraveny další sankce, pokud Rusko podnikne další kroky směrem k eskalaci.

Provládní síly zřejmě získaly kontrolu nad radnicí v přístavním městě Mariupol na pobřeží Azovského moře, kde před několika dny místní posádka odrazila útok separatistů. Podle místníc zdrojů se jednalo asi o 30 osob s baseballovými pálkami, a na straně promoskevských aktivistů jsou zranění, nikoliv ale vážná. Podle ministra vnitra Avakova radnici v Mariupolu obsadili "občanští aktivisté".

Ze Slavjanska je hlášeno nejméně pět zabitých separatistů, podle ministerstva vnitra. Podle asistenta slavjanského starosty, který se sám jmenoval do funkce, zemřeli dva lidé.

V centru města je zatím relativní klid, na ulicích hlídkují proruští ozbrojenci, ale lidé se procházejí po městě, nesnaží se ukrýt.

Původní operace proti separatistům 16. dubna ve Slavjansku selhala, separatisté zajali asi 60 vojáků, z nichž třetina přešla na jejich stranu, a šest obrněných vozidel.

Podle Avakova v noci ukrajinské jednotky odrazily útok na skladiště zbraní v Artěmovsku, dalším městě v Doněcké oblasti. Jeden voják byl zraněn. Na Youtube se objevily neověřené záběry vojenských vrtulníků přelétajících nad Artěmovskem.

Místní novinářka Anna Bokovaja sdělila ruské televizi, že se útoku zúčastnilo asi padesát osob a trval 45 minut. Militanti zahájili útok, když vojáci odmítli výzvu ke složení zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9409

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014