Ukrajinská vládní vojska bojují s proruskými aktivisty na Ukrajině

24. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Reportérka rozhlasové stanice BBC World Service informovala ve čtvrtek v poledne z okolí Luhansku, že v blízkosti rusko-ukrajinské hranice se hromadí nejen ruská vojska, ale také vojska ukrajinská. Ta jsou prý ve velmi špatném technickém stavu a jsou i velmi špatně zásobována. Nicméně podle reportérky BBC Ukrajina organizuje domobranu, a to i z řad Rusů, žijících na východní Ukrajině. Reportérka interviewovala několik ruskojazyčných Ukrajinců, kteří jí přiznali, že se považují za Rusy, ale Ukrajina je jejich země, "nechtějí Putinovu diktaturu" a pomáhají, zásobováním i technikou, ukrajinským jednotkám. Necítí se na Ukrajině ohroženi ukrajinskou vládou.

Britský list Guardian také informuje, že

  • Ukrajiská vojska se přesunula do Slavjansku a do Doněcku. Posléze se stáhla ze Slavjansku a proruští separatisté opevňují své pozice pytli s pískem. Při přestřelkách zahynuly nejméně dvě osoby
  • Putin se vyjádřil, že použití vojenských sil Ukrajinou je zločin proti vlastnímu obyvatelstvu a "bude to mít následky".
  • Obama obvinil Rusko, že nedodržuje dohodu ze Ženevy z minulého týdne. Varoval., že zavede nové sankce
  • Rusko tvrdí, že dohoda ze Ženevy bude realizována praktickými kroky"
  • Tisková kancelář Reuters publikovala analýzu, z níž vyjímáme: "Součinností přílišného sebevědomí, nepozornosti a občasné neobratnosti přispěl Washington k hluboké krizi svých vztahů s Moskvou. Kamarádství mezi Bushem a Putinem z období po roce 2001 se rozložilo v důsledku základního sporu: o vztah Ruska ke svým sousedům. V roce 2002 Bush podpořil rozšíření NATO o 7 států - včetně Estonska, Litvy a Lotyšska. K tomu došlo roku 2004.
  • Francouzský prezident Francois Hollande je v Polsku, kde jedná s polským premiérem Tuskem o tom, jak snížit závislost Evropy na ruském zemním plynu.

0
Vytisknout
7689

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014