Plánovalo US Navy už loni rekonstrukci námořní školy v Sevastopolu?

9. 5. 2014 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Internetovými kanály se šíří zajímavá informace, která pokud by se ukázala jako pravdivá, tak by vysvětlovala a odůvodňovala bleskovou ruskou reakci na ukrajinskou krizi. Americký server na němž jsou zveřejňovány poptávky federálních úřadů u veřejných zakázek financovaných z federálního rozpočtu US General Service Administration měl již na podzim loňského roku publikovat poptávku na rekonstrukci námořní školy v Sevastopolu. Tehdy na Ukrajině, jak se lze dočíst v zadávací dokumentaci. Dnes v Rusku. Právě  tam, kde je dislokována ruská černomořská flotila. Dnes jde o součást Ruské federace. Donedávna měli Rusové námořní základnu v pronájmu od Ukrajiny.

Na webové adrese lze nalézt poptávku a zadávací dokumentaci úřadu vojenského námořnictva (US NAVY). S klasifikací, že řízení bylo zrušeno.

Poptávka na zakázku měla být vypsána několik měsíců před vypuknutím Mejdanu. Což by dokládalo, že USA se na ukrajinskou krizi připravovaly dopředu. S tím, že Rusy ze Sevastopolu vyženou. Autenticitu tohoto dokumentu se nepodařilo ověřit. US NAVY na žádost o její ověření nedpovědělo.

Připadá Vám to jako úplně pitomé? Mě také. Jenže když si vzpomenu na to jak česká armáda nakoupila transportní letadla CASA, která jsou jí úplně k ničemu, tak ve mně hlodá zatraceně velký červ pochybností, že to tak skutečně mohlo být.

Náš zákon o veřejných zakázkách je v kombinaci s ostatními zákony legendárně debilní. Každý kdo někdy měl co do činění s veřejnou správou může potvrdit, že u českých veřejných zakázek trvá od zadání k realizaci často i několik let. Neúspěšní uchazeči se odvolají. Napřed k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Poté k soudu. V obou případech jde o dvouinstanční rozhodování. Odvolání a vydání předběžného opatření má při tom za následek, že zakázka nemůže být do pravomocného rozhodnutí realizována. Jsou známy případy, kdy pravomocné rozhodnutí padlo až po 4 letech od vypsání zakázky.

Americkou obdobu zákona podle něhož jsou zadávány federální zakázky neznám. Ale předpokládám, že to bude něco podobného. Ostatně řada částí našeho zákona o veřejných zakázkách byla psána za účasti nevládních organizací napojených na ambasádu USA v Praze. Která ostatně k tomuto tématu opakovaně pořádala semináře a další akce. Tím nechci házet na USA vinu za to jak špatný zákon nakonec napsali čeští úředníci a schválil český Parlament. Jenže jestli jsou principy fungování podobné, tak bych se vůbec nedivil, kdyby někdo plánoval a připravoval jaksi dopředu. Jestli měla být ona budova námořní školy na Krymu v provozu podle amerických norem co nejrychleji po plánovaném převratu, tak zakázka mohla být v úřednickém kolečku hodně dopředu.

No jestli je to celé pravda, tak bych se Putinovi fakt nedivil, že si to Rusko nenechalo líbit.

0
Vytisknout
14665

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014