Zatímco se NATO bude ve Walesu opíjet šampaňským, navrch má Putin

2. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Absurdně rozhazovačný a luxusní summit NATO, který se bude konat tento týden ve Walesu, nezakryje skutečnost, že ho ve věci Ukrajiny přechytračil a ponížil nafoukaný Putin

Absurdně rozhazovačný summity NATO, který se bude konat tento týden, by nemohl být hůře načasován, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Bude to veřejná přehlídka nemohoucnosti toho, co se uhlazeně prezentuje jako nejmocnější aliance světa. Vladimíru Putinovi, jejímu historickému nepříteli, bylo dovoleno, aby zorganizoval ponížení NATO. Putin lže, zastrašuje, provádí invazi, nad sankcemi krčí rameny. Ví, že NATO nepůjde do války. Proto má možnost vytvořit nárazníkovou zónu ruských zájmů podél svých hranic a dodá mu to na domácí scéně slávu.

V podrobnostech má Putin pravdu.

Rusky hovořící oblast na východní Ukrajině měla dostat vnitřní autonomii po puči, který svrhl zkorumpovaný, avšak demokraticky zvolený kyjevský režim, podporovaný z východu. Tento signál se šíří stále těsněji se integrující Evropou, že disidentské provincie lze uklidnit pouze poskytnutím větší samosprávy. Viz Kosovo, viz Baskicko, viz Skotsko.

V současnosti není možné najít projev nebo otevřít noviny, v nichž se odborníci na obranu nebijí v prsa, nebubnují na poplach a nevyžadují, že "Západ musí stát pevně... prokázat rozhodnost... dát Rusku lekci... ukázat Putinovi, kdo je tady šéfem". Požadují další hospodářské sankce - které jsou nesmírně kontraproduktivní. Požadují podporu pro Ukrajinu a pro Kyjev, podporu pro další pohraniční státy a nové jednotky rychlého nasazení. Jenže pak všichni končí tvrzením "nemáme na mysli válku" a "diplomatické řešení je nevyhnutelné".

Všechny zprávy z Moskvy potvrzují, že veškerý tento bombast jen Putinovi dodává další odvahy. Na východní Ukrajině si může dělat, co chce, protože tam má svou armádu a silně ho podporuje tamější rusky mluvící obyvatelstvo. Je samozřejmě jasné, že Putin narušil suverenitu Ukrajiny. Avšak totéž dělaly Spojené státy v Latinské Americe ve své "sféře vlivu" během studené války. Mezitím Británie lezla kamsi z hospodářských důvodů Číně, když Peking zacházel s Tibetem daleko hůře.

V zahraniční politice vždycky funguje dvojí metr. Nejlepší politikou je vyhýbat se vlastním slabostem a namísto toho zkoušet slabosti protivníka. Mír a obchod pomalu erodovaly ruský vliv ve východní Evropě. Nyní falešná podpora NATO pro Kyjev hraje ve prospěch jediné Putinovy síly: jeho podpoře od ruského obyvatelstva u ruských hranic. Kyjev, EU a NATO hrají s Ruskem ohledně Ukrajiny nebezpečnou hru už léta. Putin požaduje příměří, a rozhovory o autonomii, která bude vypadat jako vítězství pro něho. Kyjev to bude muset přijmout. NATO může dát popíjet ve Walesu šampaňské.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13299

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2014