Pochod za podporu vedy

26. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Bratislavou, Košicemi a Tatranskou Lomnicou dnes ve 13:30 projde protestní pochod pořádaný iniciativou Veda chce žiť. Akce se koná na protest proti dlouhodobému podfinancování slovenské vědy, jejíž situace je dokonce ještě horší, než v případě vědy české. Zatímco výdaje ČR na vědu se podle údajů Světové banky pohybují dlouhodobě hluboko pod hranicí 2% HDP, Slovensko se od roku 1999 dlouhodobě pohybuje pod hranicí 0,7% HDP a je tak suverénně nejhorší ze všech zemí EU i OECD.

Vláda na poslední chvíli před akcí v rozpočtu Slovenskej akadémie vied převedla 8 milionů eur na mzdové prostředky. To znamená, že SAV s 58,5 miliony nebude muset nakonec hromadně propouštět, jak bylo plánováno. Prostředky však nepocházejí z posíleného financování vědy, ale byly pouze odebrány z rozpočtu agentury na podporu výzkumu a vývoje APVV. Ta tak bude tak jako mnoho let stagnovat na úrovni 26 mil. eur. Vědci nepřijdou o místa, ale na výzkumy budou mít dál k dispozici naprosto nedostatečný rozpočet.

V posledních dnech slovenská vláda navýšila státní rozpočet o stovky milionů eur, ale na vědu přitom nepřidala ani eurocent.

Iniciativu Veda chce žiť můžete podpořit ZDE.

0
Vytisknout
8665

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2014