Rodina Michaela Browna z Fergusonu: Americký justiční systém "je vadný"

26. 11. 2014

čas čtení 6 minut

Rodina neozbrojeného osmnáctiletého mladíka Michaela Browna zastřeleného policistou v Missouri obvinila americký justiční systém, že v případě mladých lidí černé pleti systematicky selhává. Reagovala tak na rozhodnutí velké poroty neobvinit policistu, které vedlo k nejhorším pouličním rasovým nepokojům za celou generaci.

Právníci rodičů zabitého prohlásili, že "systém je vadný", když velká porota odmítla obvinit bílého policistu Darrena Wilsona.

"Po celé Americe, ať je to v New Yorku, Los Angeles, Kalifornii nebo Clevelandu, jsou mladí lidé barevné pleti policisty zabíjeni," řekl na tiskové konferenci advokát Benjamin Crump, zatímco obyvatelé Fergusonu prohledávali shořelé zbytky desítek budov.

"A místní vyšetřovatelé sestaví tuto ´férovou a nezaujatou´ velkou porotu a stále to vede ke stejným výsledkům," prohlásil Crump, který reflektoval, že takový výsledek odpovídá Einsteinově ""definici šílenství".

Crumpovo vyjádření přišlo ve chvíli, kdy se Národní garda a policie v oblasti Saint Louis připravují na možné opakování masivního loupení, žhářství a násilí, k němuž došlo v noci na úterý.

Nejméně šedesát lidí bylo zatčeno, čtrnáct zraněno a škody dosáhly milionů dolarů. V autě nedaleko místa, kde Brown zemřel, bylo nalezeno mrtvé tělo. Šéf policie prohlásil, že ke zvládnutí nepokojů takového rozsahu bude třeba deset tisíc policistů.

Federální úřady se také připravují na možné šíření nepokojů a výzva prezidenta nevedla k uklidnění.

Protesty proběhly po celé zemi, včetně New Yorku, Chicaga, Los Angeles, Washingtonu DC a kalifornského Oaklandu. Avšak ty byly převážně pokojné bez známek chaosu a takového rozsahu střetů s policií, k jakým došlo krátce po osmé večer ve Fergusonu.

Byla podpálena dvě policejní auta nedaleko strážnice, zatímco protestující byli zasaženi slzným plynem a plastovými projektily poté, co krátce po oznámení nálezu poroty rozhněvaným hlasem vyšetřovatele v automobilových rádiích došlo k rozbíjení výkladů.

Brownův nevlastní otec byl nahrán, jak křičí na své příznivce "Upalte tu kurvu!" Crump prohlásil, že tato výzva byla "zcela nepřiměřená". Nedaleká lékárna Walgreens byla vyloupena a podpálena.

Později došlo ke zničení řady obchodů a restaurací na West Florissant Avenue, kde probíhaly nepokoje již v srpnu. Do oblasti dorazily policejní týmy zvláštního určení s obrněnými transportéry, aby zatkly lupiče pod namířenými hlavněmi zbraní.

Protestující v Saint Louis, asi 25 kilometrů jižněji, byli v separátní srážce s policií zasaženi slzným plynem. Někteří tvrdí, že policisté provedli nájezd na kavárnu, která byla označena jako "bezpečný objekt", a vystřelili dovnitř granáty se slzným plynem. Ve Fergusonu byla skupina nesoucí v čele demonstrace ženu, u níž bylo podezření na srdeční infarkt, zasažena platovými projektily a plynem.

Policie tvrdí, že nepokoje byly masivní a že je neschopna určit rozsah škod.

Guvernér státu Missouri Jay Nixon, který minulý týden vyhlášením výjimečného stavu povolal stovky vojáků, nařídil přísun dodatečných jednotek Národní gardy.

Brownův otec Michael Brown senior opakovaně vyzýval protestující ke klidu, aby nepošpinili jméno jeho syna. Rodina v úterý navrhla "zákon Michaela Browna", který by nařídil všem policistům nosit na těle kameru, "abychom nemuseli hrát tuto hru se svědky, zrcadly a soudním procesem s tajnou velkou porotou," prohlásil Crump.

Brownova rodina a její právníci adresují velkou část svého hněvu Bobu McCullochovi, okresnímu vyšetřovateli v St. Louis, který proces dozoroval. McCulloch byl obviněn, že hrál mrtvého brouka a odmítl doporučit obvinění v kauze střelby. Místo toho prostě předal dvanácti členům poroty několik tisíc stran důkazních materiálů a nechal je rozhodnout.

Ministerstvo spravedlnosti vedlo separátní vyjádření prostřednictvím FBI s výhledem na možné obvinění Wilsona z porušení lidských práv před federálním soudem. Také to je nicméně považováno za nepravděpodobné. Brownova rodina nevyloučila, že Wilsona žaluje podle občanského zákoníku.

Wilson na Browna opakovaně vystřelil po potyčce u jeho služebního auta, poté co zastavil Browna a jeho přítele kráčející prostředkem silnice. Série svědectví pro média v srpnu tvrdila, že Brown byl zastřelen poté co prchal, otočil se a vzdával se, což vedlo ke vzniku protestního hesla "Ruce vzhůru - nestřílet".

Ale McCuloch v pondělí večer prohlásil, že několik údajných svědků odvolalo nebo připustilo, že střelbu neviděli. údajně skupina afroamerických svědků, která předtím veřejně nemluvila, řekla porotě, že Brown se nevzdával a neměl ruce nahoře. Někteří tvrdili, že útočil a vracel se zpátky k Wilsonovi poté, co se otočil. Wilson vypověděl, že mladíka zastavil, protože odpovídal popisu podezřelého z loupeže v obchodě s potravinami, k němuž došlo několik minut předtím. Podle jeho verze Brown reagoval tím, že jej udeřil a snažil se mu vzít pistoli. Fotografie z nemocnice později ukázala Wilsona s mírně nateklou červenou skvrnou na jedné tváři.

Wilson prohlásil před porotou, že Brown vypadal jako "démon", což protestující ještě více rozhněvalo. Osmadvacetiletý policista který měří 195 centimetrů a váží kolem 95 kilogramů, prohlásil, že si připadal jako "pětiletý kluk zápasící s (profesionálním zápasníkem) Hulkem Hoganem". Brown byl stejné výšky a vážil asi o 36 kilogramů více.

McCulloch ve dvacetiminutové tirádě nadával protestujícím, kteří podle něj šířili falešnou verzi události, stejně jako na "neukojitelnou" touhu médií po informacích. Prohlásil, že rozhodnutí musí být přijato na základě "fyzických a vědeckých důkazů a důvěryhodných svědectví podpořených těmito důkazy", místo "v reakci na veřejnou stížnost nebo politickou objednávku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8142

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014