Spojené státy otevřeně obvinily Rusko z porušení příměří

18. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

USA přímo obvinily Rusko z porušení příměří na Ukrajině a spolu s ostatními členy Rady bezpečnosti OSN pohrdavě odmítly rezoluci OSN, kterou připravila Moskva a kterou příměří mělo být schváleno.

Ruská rezoluce byla v úterý večer nakonec schválena i s podporou USA, ale celá řada členů Rady bezpečnosti OSN postoj Ruska odsoudila.

Samantha Power, americká velvyslankyně u OSN, konstatovala, že je to "v nejlepším případě ironické", že Rusko vypracovalo rezoluci v tutéž dobu, kdy podporuje "totální ofenzívu", která na Ukrajině pokračuje navzdory příměří.

Americký viceprezident Joe Biden "silně odsoudil" násilí a varoval, že "cena pro Rusko vzroste", jestliže bude "dál porušovat dohodu z Minsku, včetně nejnovější dohody podepsané 12. února."

Celá řada členů Rady bezpečnosti OSN odsoudila postoj Ruska vzhledem k tomu, že vzbouřenci systematicky porušují vyhlášené příměří. Ti v úterý pokračovali v ofenzívě a ovládli klíčový železniční uzel v Debalceve. Krátce před schůzí vydala rada prohlášení vyjadřující "vážné znepokojení nad pokračujícími boji v Debalceve a kolem něho" a požadovala, aby všechny strany konfliktu okamžitě přestaly střílet.

Spojené státy obvinily z násilí separatistické jednotky, které bojují v koordinaci s ruskou armádou. Avšak ruský prezident Vladimír Putin řekl, že konflikt, v němž zahynulo více než 5600 lidí, nemůže být vyřešen "vojensky" a vyzval kyjevské jednotky, aby se vzdaly.

"Doufám, že ukrajinské úřady nebudou bránit ukrajinským vojákům v tom, aby složili zbraně," řekl.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že ofenzíva proti Debalceve je "cynický útok" na příměří, vyjednané minulý týden Německem a Francií.

Požadoval, aby Evropská unie a mezinárodní společenství "reagovaly tvrdě na zrádné akce vzbouřenců a Ruska".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13142

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015