Angela Merkelová hovořila ve čtvrtek hodinu s Alexisem Tsiprasem

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

V pátek od 16.30 se v Bruselu bude konat zasedání evropských ministrů financí, která má řešit řeckou finanční krizi. Ve čtvrtek večer hovořila německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky hodinu s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Činitelé v Řecku popsali rozhovory, které se nevedly v angličtině, ale pomocí tlumočníků, jako "konstruktivní" a zdůraznili, že obě strany se snaží najít řešení. Merkelová, dodali Řekové, má prý vstřícnější postoj než Schäuble. Německá kancléřka opakovaně zdůraznila, že si přeje, aby Řecko zůstalo v eurozóně.

V pátek ráno uvedl německý komisař pro EU Güenther Oettinger, že Řecko a jeho věřitelé by měli být schopni dosáhnout dohody, avšak bude zřejmě zapotřebí další schůzky šéfů eurozóny příští týden.

Ve čtvrtek hovořil Tsipras také s francouzským premiérem Hollandem a s vedoucími představiteli Itálie. Hollande údajně Řecko podporuje.

V pátek v poledne řekli německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande na společné tiskové konferenci v Paříži, že všechny členské země mají společný cíl, a to udržet Řecko v eurozóně. Dodala ale, že Řecko bude muset "podstatně zlepšit" svou nabídku podmínek prodloužení svého financování. Hollande tvrdil, že prý neexistuje žádný scénář, že by Řecko opustilo eurozónu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5894

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015