Firma počítá s oteplením o 4˚ C, které predikuje nezávislá Mezinárodní agentura pro energii

Shell vědomě riskuje katastrofické důsledky globálních změn klimatu

18. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Podle interního dokumentu nadnárodního ropného gigantu Shell, který má predikovat budoucí rozvoj jejího businessu, selže strategie snižování produkce skleníkových plynů, která by v krátkodobém horizontu zajistila zvýšení teploty o 2˚ C. Podle současných poznatků jde o práh zvýšení zabraňující masivním záplavám, suchu a hladomoru v nejpostiženějších částech světa. Dokument počítá s navýšením o 4˚ C v krátkodobém a o 6˚ C v dlouhodobém horizontu. Na nejhůře postižených místech však může teplota vzrůst až o 10˚ C. Informaci přinesl deník Guardian.

Dokument s názvem New Lens Scenarios odkazuje k předpovědi nezávislé Mezinárodní agentury pro energii (International Energy Agency, IEA), podle které vzroste teplota na Zemi v krátkodobém horizontu v průměru o 4˚ C, v delším horizontu o 6˚ C. S nárůstem o 4˚ C se podle předpovědi počítá v horizontu do roku 2100. Takové zvýšení teploty by podle odhadů zvedlo hladinu oceánů o 52 až 98 cm způsobilo by katastrofické záplavení pobřežních oblastí. Takový scénář také předpokládá rozsáhlé vymírání rostlinných a živočišných druhů a kritický dopad na zemědělství.

Pokud se predikce naplní, nejhůře postižené oblasti, jako je Arktida či jižní a západní Afrika, v takovém případě pravděpodobně postihne oteplení o 10˚ C.

Ke zveřejnění došlo na valné hromadě akcionářů firmy Shell minulý týden, kde firma přijala požadavek akcionářů na to, aby jednala více transparetně v souvislosti s dopadem jejího podnikání na globální změny klimatu. Mezi tím v Seattlu protestovaly stovky ekologických aktivistů proti záměruu společnosti začít těžbu v arktických oblastech. V Seattlu je v současnosti uskladněna ropná věž Polar Pioneer.

Greenpeace vytýká společnosti Shell doublespeak. Podle specialistky na investiční vztahy Louise Rouse dokument podkopává tvrzení firmy, že její těžba ropy a plynu pomáhá zvyšovat životní úroveň v rozvojových zemích tím, že dodává energii rostoucím ekonomikám. Zároveň však plánuje další rozvoj svých aktivit, které podporují riziko katastrofických následků globálních podnebných změn.

Kompletní text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9135

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015