Viktor Orbán se setkal na summitu EU v Rize s uštěpačnými poznámkami

24. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Znepokojení mezinárodních politiků nad ústavními změnami, které v Maďarsku zavádí Viktor Orbán, sílí

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přivítal na pátečním summitu EU v Rize maďarského premiéra Viktora Orbána sžíravým pozdravem: "Ahoj, dikátore!" Mezi evropskými politiky sílí znepokojení nad politickou strategií Orbánovy pravicové vlády, která podle kritiků mění ústavu a zavádí autoritářské metody vládnutí.

Americký senátor John McCain označil Orbána loni za "neofašistického diktátora". Orbán vážně znepokojil politiky v EU návrhem, že Maďarsko uvažuje o znovuzavedení trestu smrti a chce tvrdě omezit přistěhovalectví.

Další kontroverzi vyvolal dotazník o imigraci, který Orbánova vláda rozeslala všem maďarským občanům. Úřad OSN pro lidská práva v pátek konstatoval, že dotazník je "nesmírně zaujatý" a "absolutně" šokující, protože spojuje migraci s terorismem.

V úterý pronesl bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt v Evropském parlamentě ve Štrasburku emocionální projev, v němž několik minut zuřivě útočil na Orbána a mával jeho imigračním dotazníkem. "Jestliže útočíte na uprchlíky, pomyslete na chvíli na všechny ty maďarské uprchlíky, kteří Maďarsko opustili r. 1956 kvůli komunistům a jak je ostatní národy Evropy přijaly s otevřenou náručí," řekl Verhofstadt, zatímco Orbán přihlížel mlčky.

"Maďaři mluví otevřeně o tvrdých věcech. My hovoříme přímo. Jsme upřímní lidé," řekl Orbán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7699

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2015