Hola hola, škola volá, půjčte si na školní potřeby pro své dítě

10. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Žijeme v zemi, kde se vyplatí poskytovatelům půjček stylizovat reklamu jako "investici do vzdělání". Jedna ze společností nabízejících "rychlé půjčky" slibuje ve spamu, který rozesílá, že poskytne bezúročnou půjčku ve výši do 5 tisíc Kč na 28 dní na školní potřeby pro vaše děti. O tom, co se stane po oněch 28 dnech, už nepíše, zato se stylizuje do role "dobrého anděla" a snaží se navodit dojem, že jejich půjčka je "investicí" do vzdělávání. Jestli tento stát není schopen ani tolik, aby zajistil dětem důstojné podmínky pro vzdělávání, čeho je vlastně reálně schopen?

Je zajímavé, že stát nijak neeviduje, kolik rodin je schopno svým dětem zajistit dostatečné materiální podmínky pro vzdělávání. Autor byl nedávno hostem pořadu Českého rozhlasu Plus, který se zabýval tématem školních pomůcek. Podle citovaných průzkumů si údajně musejí na školní pomůcky pro své děti některé rodiny peníze půjčovat. Paradoxem je, že tyto průzkumy pocházejí od firem, které peníze půjčují a jsou proto zcela nedůvěryhodné.

Otázkou je tedy skutečná situace. Je podivné, že firmy vydělávající na hmotné nouzi chudých lidí staví svůj sezónní marketing na narativu "školních pomůcek". Pravděpodobně zde skutečně existuje nezanedbatelná skupina lidí, kteří musejí tuto nevyhnutelnost svým dětem zajistit a v daném okamžiku na to nemají prostředky.  

Stát nic neví. Stát nedokáže ani v nejmenším odhadnout, kolik existuje rodin, které potřebují nutnou pomoc k tomu, aby přístup jejich dětí ke vzdělání nebyl ohrožen hmotnou nouzí. Přitom právě schopnost identifikovat tyto děti by velmi efektivně pomohlo jejich podpoře ve vzdělávání. A podpora ve vzdělávání má tolik požadovaný "multiplikační" efekt, neboť snižuje budoucí kriminalitu, zvyšuje míru socializace, snižuje sociální výdaje, zvyšuje daňové odvody atd. 

Jinými slovy, pomoci dětem, jejichž rodiče jim nemohou zajistit rovné podmínky, je skutečnou investicí do budoucnosti. Jak to, že stát ignoruje fakt, že na jeho místo nastupují komerční firmy s půjčkami? Nepochopitelné...

0
Vytisknout
6218

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015