Stamiliony uprchlíků budou utíkat z Pákistánu a z Číny

12. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Zachrání svět před globálním oteplováním Čína?

James Hansen, bývalý vědecký pracovník NASA, který jako první varoval v roce 1988 svět před katastrofálními dopady globálního oteplování, zastává názor, že v Paříži právě dosažená "dohoda" o akcích proti globálnímu oteplování je podvod. Neobsahuje totiž "žádné akce, jen sliby". Hanson upozorňuje, že fosilní paliva bude svět dále spalovat, pokud nebudou zdaněna. Navrhuje daň 15 dolarů za každou tunu uhlíku, vypuštěnou do ovzduší, nikdo to však nebere vážně. V osmdesátých letech mu v Americe dokonce bránili, aby varoval před globálním oteplováním.

Nyní varuje před vážnými škodami, které utrpí každý kdo žije blízko moře. S kolegy totiž Hansen zjistil, že obrovské vrstvy ledu, jako jsou na pevnině v Grónsku, tají rychleji, než se očekávalo, a to znamená, že i limit 2 stupňů Celsia, schválený v Paříži, je "vysoce nebezpečný". V druhé polovině jednadvacátého století prý bude mořská hladina o pět metrů výše než nyní, což by zaplavilo čelná světová města, včetně Londýna, New Yorku, Miami a Šanghaje.

"Ohrožena je více než polovina světových měst," říká Hansen. "Když mluvíte soukromě s glaciology, jsou neuvěřitelně znepokojeni, že vyvoláváme daleko vyšší zvýšení mořské hladiny, než nám naznačují počítačové modely."

"Ekonomické následky naší nynější nečinnosti jsou nevyčíslitelné. Bude velkou otázkou, jestli se úplně nerozloží světové vlády. Stamiliony uprchlíků budou utíkat ze zemí, jako je Pákistán a Čína. To nemůžeme dopustit. Civilizace vznikla a závisí na stabilních, konstantních pobřežích."

Američtí politikové to ovšem všechno ignorují, "Je to vlastně trapné," říká Hansen. "Časem si uvědomíte, že politikové nejednají racionálně. Mnoho konzervativců samozřejmě ví, že globální oteplování není hoax. Ale kandidáti na prezidenta jsou ochromeni vědomím, že nebudou v USA nominováni, pokud by poukázali na to, že globální oteplování je problém. Nedostali by peníze z průmyslu závisejícího na spalování fosilních paliv."

Hansen si nicméně myslí, že svět před globálním oteplováním snad zachrání Čína.

"Myslím, že dojde k řešení, protože Čína se chová racionálně," říká Hansen. "Její politikové mají většinou vzdělání jako inženýři, nepopírají globální oteplování a vědí, že mají velký problém, totiž znečištění životního prostředí. V čínských městech je to tak zlé, že oni musejí přejít k čisté energii. Uvědomují si, že to není hoax. Ale budou potřebovat, aby s nimi ostatní svět spolupracoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9255

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015