V souvislosti s novoročními útoky v Kolíně nad Rýnem bylo podáno přes 500 trestních oznámení

11. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Policie oznámila, že již obdržela více než 500 trestních oznámení souvisejících s novoročními útoky v Kolíně nad Rýnem. 40 % z nich se týká sexuálních činů. Ministr spravedlnosti prohlásil, že násilí podle něj bylo organizováno.


V neděli měla policie na stole již 516 oznámení, zatímco původně jich bylo 379. 19 podezřelých je vyšetřováno a devatenáctiletý Maročan byl zatčen kvůli podezření z krádeže mobilního telefonu.

Svědci hovoří o tom, že ženy kolem nádraží a katedrály byly osahávány a staly se terčem oplzlých urážek a olupování. Ve dvou případech bylo hlášeno znásilnění.

Svědkové vypověděli, že většina pachatelů byla severoafrického a blízkovýchodního vzhledu. To vyvolalo kritiku kancléřky Merkelové a její politiky otevřených dveří pro uprchlíky a migranty, když jen loni bylo registrováno asi 1,1 milionu žadatelů o azyl.

V Hamburku bylo podáno 108 trestních oznámení. Také v jiných městech k tomu došlo, ale v mnohem menším měřítku.

Měřítko a synchronicita útoků vedly ministra spravedlnosti Heiko Maase ke spekulaci, že sexuální útoky a loupeže byly předem plánovány a organizovány.

"Nikdo ať mi netvrdí, že to nebylo koordinováno a připraveno," sdělil ministr tabloidu Bild am Sonntag. "Mám podezření, že bylo vybráno toto konkrétní datum a očekáván určitý počet lidí. To by opět přidalo další rozměr," doplnil ministr.

List přinesl detaily z oficiálního policejního vyšetřování, které hovoří o využití sociálních sítí některými severoafrickými migrantskými komunitami, kde lidé přesvědčovali vrstevníky, aby se k nim přidali na náměstí mezi kolínským nádražím a katedrálou, kde došlo k napadání.

Federální kriminální policie BKA sdělila listu Welt am Sonntag, že shromáždí informace o útocích z celého Německa, aby získala přehled o situaci,který poslouží jako základ pro koordinovanou akci.

Tyto informace by měly umožnit zavést systémová opatření, která budou čelit problému skupinových sexuálních útoků. List cituje BKA, která bere "silvestrovské události a související veřejnou nejistotu velmi vážně."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7296

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016