EU se "dohodla" s Tureckem přijmout jednoho syrského uprchlíka za každého, deportovaného do Turecka

8. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Lidskoprávní organizace varovaly, že navracení uprchlíků z Řecka do Turecka by bylo porušením zákona

Evropští politikové oznámili v úterý ráno, že v zásadě dosáhli dohody s Ankarou o návratu tisíců uprchlíků do Turecka. Doufají, že plné dohody může být dosaženo na vrcholné schůzce příští týden.

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu navrhl, že Turecko přijme jednoho syrského uprchlíka navráceného do Turecka z řeckých ostrovů za jednoho každého, kterého přijme Evropa. Po dvanácti hodinách rozhovorů v Bruselu charakterizovala Angela Merkelová tuto dohodu jako "průlom", avšak dodala, že Evropa potřebuje více času na dohodnutí konečných podrobností.

Turecké návrhy dojednalo Turecko s Merkelovou a holandským premiérem Markem Ruttem před vrcholnou schůzkou. Ostatní vedoucí představitelé EU tím byli překvapeni. Jeden uvedl, že činitelé EU se nyní snaží zjistit, co je "právně a logisticky možné" a jiný diplomat dodal, že je "naivní" myslet si, že takový plán může být realizován rychle.

Lidskoprávní organizace varovaly, že navracení uprchlíků z Řecka do Turecka by bylo porušením zákona, avšak Evropská unie se zoufale snaží omezit počet uprchlíků přicházejících do Evropy.

Německá kancléřka podporuje zdvojnásobení finanční pomoci pro syrské uprchlíky v EU na 6 miliard euro.

Turecko přijalo téměř 3 milionu uprchlíků. V Evropě zažádalo loni o azyl téměř 363 000 Syřanů.

Turecko také požaduje od 1. června liberalizaci víz pro turecké občany pro cesty do Evropy a znovuzahájení vyjednávání o vstupu Turecka do EU. Splnit ani jeden z těchto požadavků nebude lehké. Kypr trvale blokuje turecké členství v EU, protože Turecko má svou armádu na turecky mluvící severní části tohoto ostrova, která se odtrhla. Problematické je zlepšování vztahů EU s Tureckem právě v době, kdy Turecko omezuje občanská práva a svobodu projevu. O víkendu Turecko převzalo kontrolu nad deníkem Zaman, nejčtenějším tureckým listem, který kritizoval Erdoganovu vládu.

Italský premiér Matteo Renzi pohrozil, že bude dohodu s Tureckem vetovat, a tak do ní byla včleněna zmínka o svobodě médií.

Evropští činitelé se hašteřili o tom, jak zvládnout proud uprchlíků do Evropy. Německo odmítlo ranou verzi komuniké z Bruselu, která oznamovala, že balkánská cesta je nyní uzavřena. Ve skutečnosti tomu tak je a nejméně 35 000 uprchlíků uvízlo v Řecku. Situace v táboře Idomeni na makedonské hranici je stále zoufalejší. Chybí tam potraviny a voda.

Jednota členských zemí Evropské unie byla při jednání kriticky ohrožena. David Cameron zdůraznil, že se Británie nepřipojí k případné společné azylové politice EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
5333

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016