#Změnazákona

28. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 2 minuty

Navrhuji zavést na občanský průkaz další dva údaje. Zařazení a příslušnost. U zařazení by si občané České republiky měli vybrat ze dvou kategorií: sluníčkář a nácek, S/N. V kolonce příslušnost by se potom rozhodovalo dle písmen Z a Pk. Občan republiky by tam mohl zvolit, zda se cítí více jako člen Pražské kavárny či jako Zemanovec. Tento nový systém by státu a institucím usnadnil rozhodování, jak přistupovat k jednotlivým občanům státu.

Uveďme si jednotlivé příklady v praxi: Pan XY je zastaven policejní hlídkou na dálnici, za překročení maximální povolené rychlosti. Pan XY je hlídkou legitimován. Pokud potom policie ověří, že občan má v OP uvedené údaje N a Z, dají si s ním panáka, cigárko, poplácají po zádech, a pustí ho dál. Naopak pokud by byl občan S a ještě zařazením Pk, tak by dostal náležitou pokutu, případně by i mohlo dojít k odebrání vozidla. Záleží, o kolik by pan XY, S/Kp, rychlost překročil.

Na druhé straně zase může dojít k situaci, kdy sluníčkář Pk ve své oblíbené kavárně dostane svoji oblíbenou okurkovou limonádu za poloviční cenu, zatímco nácek Z si za ni bude muset připlatit, či ho dokonce ani nepustí do podniku.

Stále ještě si nejsem jistá, jak reagovat v situacích, pokud by se občan zařadil například do kategorie Sluníčkáře s příslušností k Zemanovcům. Stejně tak mi vrtá hlavou, jak se vypořádat se skutečností, že se pravidelný účastník Pražské kavárny zařadí jako Nácek.

Situaci, že by se někdo nedokázal zařadit ani do jedné kategorie, nepřipouštím. Pokud by se tomu tak ovšem stalo, čemuž nikdo z nás nevěří, je možné ho umístit do psychiatrické léčebny s diagnózou “nepřizpůsobivý”, a propuštění bude záviset na délce jeho rozhodování + dva týdny.

Občanům je umožněno měnit kategorie i příslušnost. Maximálně však jednou za 5 let. V rámci předcházení zbytečným administrativním potížím.

Navrhuji schválení v plném znění a uzákonění s okamžitou platností.

S pozdravem a úsměvem,

Aneta S/Pk

0
Vytisknout
9378

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016