Stoupenci Brexitu mají prý desetiprocentní náskok, libra padá, švédská ministryně zahraničí varuje před rozpadem EU

11. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


- Stoupenci Brexitu v sobotu zaútočili na trhu v anglickém městě Walthamstow na evropskou pracovnici stánku a chtěli od ní, aby odešla. Žena se rozplakala:

- Během střetů s policií v Marseille zpívali angličtí fotbaloví fanoušci "Ať jde Evropa do prdele, hlasujeme pro odchod." Zpívali také protiněmecké písně a heslo "Posaďte se, kdo nenávidíte Francouze!":

- Premiér David Cameron varoval, že pokud Británie odejde z EU, bude ohroženo pravidelné zvyšování státních starobních důchodů podle inflace, chráněné financování britského státního zdravotnictví a budou muset být zrušeny televizní koncese zadarmo a ježdění veřejnou dopravou zadarmo pro důchodce. Varoval, že stoupenci Brexitu chtějí vrátit Británii do minulosti, kdy byla Británie "nemocným mužem Evropy". ZDE

- Čelní ekonomičtí analytikové varují, že hodnota britské libry poklesne v případě odchodu Británie z EU až o 30 procent. ZDE

- Internetový průzkum veřejného mínění pro deník Independent zjistil, že stoupenci Brexitu mají údajně 10 procentní náskok nad stoupenci setrvání Británie v EU. V důsledku těchto informací dále poklesla hodnota britské libry na mezinárodních trzích. Zvyšuje se cena zlata. Švédská ministryně zahraničí varovala, že odchod Británie z EU může vést k úplnému rozpadu Evropské unie.

- Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného společností Opinium pro týdeník Observer chce v EU zůstat 44 procent britských voličů, 42 procent britských voličů chce z EU odejít a 13 procent je nerozhodnuto.

- 13 britských držitelů Nobelovy ceny varovalo, že budoucnost Británie jako vedoucí síly světového vědeckého výzkumu bude ohrožena "naivními" aktivisty podporujícími Brexit.

- Vysocí činitelé Labouristické strany naléhali na stranu, aby zintenzivnila svou kampaň za setrvání v EU uprostřed obav, že labourističtí voliči nepůjdou hlasovat v referendu a způsobí, že Británie opustí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6065

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2016