Skutečné nebezpečí je mediální a politická hysterie, nikoliv terorismus

24. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nad bezpečností EU je jistě třeba bdít na úrovni tajných služeb, policie a justice – měli jsme děsivé teroristické útoky džihádistů před více než deseti lety v Madridě (2004) a v Londýně (2005), dávno před tzv. uprchlickou krizí, a došlo k nim i nedávno v Paříži a Bruselu.

Dnes je ale v Evropě jiná nálada a obávám se, že i když EU útoky z let 2004 a 2005 přežila celkem bez úhony, dnes ji může vážně poškodit vlna hysterické reakce médií, veřejnosti a politiků, která, zdá se, rozpoutává spirálu „drobných“ útoků různých psychopatů, zejména mladých lidí, a se stoupající intenzitou slouží euroskeptické a krajně pravicové agendě. Breivikové mohou nakonec být Evropě osudnější než džihádisté a to nikoli kvůli své vlastní síle, síle šíleného jednotlivce, ale kvůli mediální hysterii a politické agendě uskupení, která chtějí dosáhnout na prebendy veřejných peněz a moc, např. na europoslanecké platy, právě agendou xenofobní hysterie.

Hysterie se hodí i médiím, neboť stoupá jejich sledovanost, vytváří se dojem, že se děje něco nesmírně důležitého, co hýbe celým státem a zaslouží si pozornost občanů. Ve skutečnosti žádný z těchto útoků, dokonce ani útoky rozsahu londýnského nebo pařížského útoku, nemůže pohnout celým státem a nějak výrazně mu uškodit, pokud reakce na útoky je odborná a účinná, tedy z větší části neveřejná, a pokud neslouží k účelové mediální a politické agendě.

Ve střetu s džihádisty zjevně čelíme jejich pokusu o destabilizaci Západu pomocí šíření nenávisti a strachu. Ironií dějin by bylo, kdyby se jim tato agenda začala dařit ani na tak v důsledku jejich vlastních útoků, ale v důsledku mediální a politické hysterie, která si z celého moře psychopatů napříč Evropou začne vyrábět vlastní peklo. Tzv. Islámský stát pak už nebude mít žádné náklady s rozkladem Západu, neboť panika se rozběhne naplno a z Breivika a jemu podobných se v hlavách většiny nakonec stane islamistický fanatik, který ospravedlňuje nástup krajní pravice, jejíž ideologický základ byl ve skutečnosti příčinou, proč a koho Breivik vraždil.

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016