Svět musí zastavit masakrování dětí v Sýrii vynucením bezletové zóny. Proč nejednáme?

19. 8. 2016

čas čtení 5 minut

Sedmdesát procent raněných a mrtvých v Sýrii jsou děti.

Jestliže bombardujete civilní obyvatelstvo, děti nemohou chodit do školy, nedostávají nic, všichni se stanou uprchlíky a jestli to bude pokračovat dalších pět let, počítám, že bude zabit milion lidí, 20 milionů lidí se stane uprchlíky a nepotlačujete tím terorismus. Terorismus tím způsobujete tím, že všechny tyto lidi bombardujete.

Moderátor Matt Frei: Budeme informovat o situaci v Aleppu na Channel Four News v dohledné budoucnosti jakoukoliv formou každý večer. Znovu jsme dnes žádali o rozhovor britského ministra zahraničí Borise Johnsona nebo jakéhokoliv jiného činitele britského ministerstva zahraničí ohledně britské politiky vůči Sýrii a ohledně postoje britské vlády vůči Rusku. Opět nebyl nikdo k dispozici.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Člověk, který toho ví hodně o lidském utrpení, je dr. David Nott. Strávil dlouhou dobu jako dobrovolník-lékař ve válečných zónách, včetně Sýrie, poskytoval lékařské kursy mnoha lékařům na straně opozice v Aleppu jako součást úsilí rozšířit informace, jak léčit nejhorší válečná zranění. Když není v Sýrii, často konzultuje telefonem těch pár zbývajících lékařů, kteří tam ještě pracují, v oblastech, které nemá pod kontrolou Asadova vláda. Vy jste byl v kontaktu s lékařem, který ošetřil toho chlapce Omrana?

David Nott: Ano, byl v nemocnici M10 v Aleppu, to je tajné jméno. Ošetřil ho jeden z mých přátel, ten mu očistil rány. Měl velkou ránu na hlavě, kterou mu sešili, a je v pořádku.

Krishnan Guru-Murphy: Právě jsme viděli ten neuvěřitelně děsivý film o té ženě a jejím dítěti. Takové je to tam asi pořád?

David Nott: Je to tam takové každý den. Přicházejí ranění s množstvím nejhroznějších ran, jaké si dovedete představit. A spousty dětí. Když jsem tam byl já, 70 procent raněných byly děti. Všechno to byli civilisté. Žádní bojovníci. Bylo to čistě civilní obyvatelstvo, které je terčem útoků.

Krishnan Guru-Murphy: Hovoříte o tom, že terčem útoků jsou nemocnice. A hlavním problémem je, že tolik lékařů bylo usmrceno.

David Nott: Ano. Když jsem tam byl já, bylo usmrceno pět mých kolegů. Za dobu kratší než posledních pět let bylo usmrceno 700 lékařů. Jen letos v červenci bylo poškozeno 28 nemocnic. Minulý týden bylo tvrdě bombardováno pět nemocnic. Nemocnice, v níž jsem pracoval, byla zasažena vysoce energetickou raketou. Ta byla přímo zamířena na tu nemocnici. 70 procent nemocnic je nyní vyřazeno z provozu.

Krishnan Guru-Murphy: Lidé, kteří se na to dívají z druhé strany, na sociálních sítích, média na ruské straně říkají: Zveřejňování takovýchto záběrů je podporou pro teroristy.

David Nott: No, to naprosto není pravda, protože jestliže bombardujete civilní obyvatelstvo, děti nemohou chodit do školy, nedostávají nic, všichni se stanou uprchlíky a jestli to bude pokračovat dalších pět let, počítám, že bude zabit milion lidí, 20 milionů lidí se stane uprchlíky a nepotlačujete tím terorismus. Terorismus tím způsobujete tím, že všechny tyto lidi bombardujete.

Krishnan Guru-Murphy: V Británii je relativně málo lidí, kteří mají takovou osobní zkušenost z Aleppa, jakou máte vy. Spojila se s vámi britská vláda? Ministři?

David Nott: Ne, bohužel se se mnou nespojil nikdo. A já téměř na kolenou prosím naši novou vládu, naši novou premiérku Theresu Mayovou, ona musí teď přímo apelovat na Rusko, na prezidenta Obamu, aby společně zasedli za jeden stůl. Protože to jsou jediní dva lidé, kteří mohou tuto válku ukončit.

Krishnan Guru-Murphy: Má Británie vůbec nějaký vliv? Nejsme naprosto bezvýznamní?

David Nott: Sir John Major vytvořil bezletovou zónu v Iráku. Jestliže se stáhneme a budeme sedět v rohu a nebudeme dělat vůbec nic, budeme vypadat jako velmi slabý národ. Ale my nejsme slabý národ. A kdyby měla Theresa May stejnou odvahu jako Sir John, měli bychom začít něco dělat.

Krishnan Guru-Murphy: Vy si nemyslíte, že řešením je vojenská akce. Nechcete, aby Británie vojensky bojovala na straně vzbouřenců?

David Nott: Ne, to nechci. Syrský režim by měl být nucen přijmout bezletovou zónu. To by zastavilo jejich bombardování barelovými bombami. To totiž vraždí tam všechny ty lidi. Samozřejmě, Rusko tam bojuje taky, ale Rusko tvrdí, že neútočí na nemocnice ani civilisty. To bychom právě viděli, jestli tomu tak je, či není. Svět se musí spojit a začít něco dělat. Svět se spojil kvůli olympijským hrám a celý svět se dívá na sport. Měli bychom mít soucit a vyřešit tento problém také společně.

0
Vytisknout
5816

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016