Zoufale nekompetentní vzorek německé veřejné debaty

8. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Alarmující byl příspěvek Christopha Hasselbacha pro server Deutsche Welle, v němž autor argumentuje, že pokud hlavní německé politické strany nezaujmou politiku nepřátelskou vůči uprchlíkům, němečtí voliči budou hlasovat pro ultrapravicovou stranu Alternative fuer Deutschland, která prý jediná vyjadřuje jejich zájmy. Usuzuje z toho z nedávného úspěchu této ultrapravicové strany v nízce obydleném regionu bývalého východního Německa, jehož obyvatelé, především ti, kteří žijí daleko na východě, u polské hranice, projevili své nepřátelství vůči (v regionu jen málo se vyskutujícím) uprchlíkům - podobně jako obyvatelé ostatních bývalých středoevropských komunistických zemí.

Hasselbach tvrdí, že se německých voličů "nikdo neptal", zda chtějí uprchlíky a že Němci prostě nechtějí "radikální kulturní proměnu své země", Je velkou otázkou, zda milion či dva uprchlíků v osmdesátimilionové zemi opravdu dokáže "radikálně zemi změnit kulturně". A že se nikdo německých voličů neptal? Milý pane Hasselbachu, Německo je signatářem Ženevských úmluv o uprchlících z roku 1951 už desítky let, a má tedy, podobně jako drtivá většina zemí na světě, které tyto úmluvy podepsaly, přímou POVINNOST lidem prchajícím před válkou a pronásledováním pomoci.

Pokud se to některým německým občanům údajně nelíbí, nechť se zasadí o zrušení podpisu své země pod tímto základním mezinárodním právním dokumentem. To se samozřejmě žádná země neodváží udělat, budou raději neochotně předstírat, že uprchlíkům vlastně pomáhají.

Ano, populace evropských zemí se nevyrovnaly s globalizací. Po dlouhé desítky let evropské země zasahovaly do politických, ekonomických i kulturních poměrů v zemích v třetím světě a učinily je svými koloniemi, tvrdě je při tom vykořisťovaly. Teď samozřejmě sklízí to, co zaseli. I tito lidé mají právo na slušný život.

To, co Hasselbach navrhuje, že totiž mainstreamové německé strany musejí začít vystupovat populisticky, protiuprchlicky a ultrapravicově, aby neztratily své voliče, je cesta do pekla. Jak ukázaly mnohé příklady, když se mainstreamoví politici snaží napodobovat ultrapravičáky (v ČR to nedávno trapně v bazénku dělal nacionalistickými výlevy Zdeněk Škromach), lidé hlasují rovnou pro tu ultrapravici. Proč by měli hlasovat pro něhoho, kdo ultrapravičáky jen trapně napodobuje, a ne pro autentickou ultrapravici? Napodobováním strany Alternative fuer Deutschland se tedy údajně klesající podpora německých mainstreamových politických stran nevyřeší.

Nynější situace v Evropě je děsivá. Je to předzvěst třetí světové války, budoucího možného vraždění, jehož se můžeme nadít dřív, než si to uvědomíme. Mnozí Evropané najednou zjistili, že se jim nelíbí, když jejich soused není úplně stejný jako oni. Češi, východní Němci, Poláci, Slováci a Maďaři usilují o údajnou čistotu svého národa a nenávidí (neexistující) uprchlíky a odmítají jim pomoc. Angličané zase nenávidí Středoevropany.

Situace je to velmi složitá. Rozdmycháváním xenofobních a nacionalistických vášní se však nevyřeší. Na rozdíl od Hasselbachových blábolů je zjevné, že Merkelová to má v hlavě srovnané. Kdyby touto dobou v loňském roce neotevřela v Německu uprchlíkům dveře, Evropa by byla zřejmě už destabilizovaná - po celé balkánské trase by bývaly uvízly statisíce nešťastných lidí. Řevnivost mezi státy na Balkáně by vedla k vojenským konfliktům.

Nevidím jinou možnost pro politiky, než aby se chovali státnicky a lidem vysvětlovali, proč se uprchlíkům musí pomoci. Možná se to nepodaří a celá Evropa se opravdu vrátí k otevřenému fašismu. Není to zrovna krásný výhled. Představa ale, že stačí začít opakovat ultrapravicové, xenofobní slogany, případně rozbíjet výkladní skříně židovských obchodů, aby se politik voličům zalíbil, ta moc přesvědčivá není.

0
Vytisknout
8212

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016