Sucho

9. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Tráva ve městech se seče, i když je sucho. Usychá, je vidět zemina, která je ve dne na slunci rozpálená až na +50 (při teplotě vzduch ve stínu +35). Od povrchu se zbytečně ohřívá vzduch, píše Karel Vlček.

Zelená tráva má teplotu asi +35, i když na ni svítí slunce. Vzrostlé zdravé stromy jsou vykácené ve městech i kolem silnic. Teplota rozpáleného asfaltu a betonu je také vysoká. Pole je koncem července, nebo začátkem srpna také rozorané sláma v zemi. Rozpálené pole má při teplotě vzduchu +35 ve stínu teplotu asi +53 až +55. Teplota takového pole je srovnatelná s rozpálenou střechou.

Rozrytá půda rychle vysychá a vypaří se z ní poslední zbytky vláhy. Pole se stává po městech dalším tepelným ostrovem, nad kterým neprší. Pole by mělo být pokryté rozsekanou slámou, zapravit ji třeba až koncem září nebo v říjnu. Dříve se oralo až na podzim. Pěstovat vyšší odrůdy, aby by lo více slámy na pokrytí pole i jako hnojivo. Vyšší odrůdy obilí budou mít pravděpodobně větší (hlubší) kořeny. Budou lépe odolávat suchu. < /font>Další možností podsev třeba jetele do obilí, který zajistí po sklizni zelené pole s nižší teplotou až o 20 stupňů Celsia v horkých dnech. Je to i dobré protipovodňové opatření.

Suchem oslabený les snadno napadne kůrovec.

Největší vedra vznikla až po sklizni. Je opravdu současná vlna veder ze Španělska? Z Afriky? Peče o půdu tam nebude asi také dobrá.

K tomu: Zeleň pomáhá chladit

0
Vytisknout
9075

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016