Co když IS ztrácí území, ale vyhrává v ideovém boji?

19. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Teroristická skupina Islámský stát soustavně ztrácí území v Iráku a Sýrii. Ale jak se chalífát zmenšuje, skupina přesouvá důraz na šíření své ideologie, zakládání předsunutých základen po celém světě a útoky na "měkké cíle" a ekonomickou infrastrukturu.


Podle poslední zprávy společnosti IHS Islámský stát od ledna do června ztratil asi 12 % území, zatímco v loňském roce přišel o 14 %. Stále ještě kontroluje asi 70 000 čtverečních kilometrů, tedy území o velikosti Irska.

Také financování upadá. Počátkem roku výzkumné oddělení amerického Kongresu zjistilo, že IS platí vojákům 400 - 1 200 dolarů měsíčně, plus dalších 50 dolarů na každou manželku a 25 na dítě. Schopnost vydělávat na těžbě ropy organizace již ztratila. Vloni měl IS aktiva zhruba v ceně 2 miliard dolarů, ale jeho výnosy po útocích klesly nejméně o 30 %.

Nicméně navzdory ztrátě území a příjmů IS stále inspiruje spřízněné frakce v zahraničí. Teroristické skupiny jako Ansar Bajt al-Makdís v Egyptě, Abú Sajáf na Filipínách, Ansar al-Šaríja v Libyi a Tunisku, Boko Haram v Nigérii, Kavkazský emirát v Rusku a Islámské hnutí v Uzbekistánu, vedle mnoha dalších, složily přísahu věrnosti IS.

Americké Národní protiteroristické centrum odhaduje, že organizace má nyní pobočky v 18 zemích, což je dvakrát více než před dvěma lety.

Kromě toho inspiruje a organizuje i více teroristických útoků ve světě.

Ačkoliv se někteří experti domnívají, že se ztrátou území IS zanikne, Sebastian Gorka, předseda Institutu pro světovou politiku, nesouhlasí. Podle něj jakýkoliv pokus měřit úspěch boje proti IS konvenční vojenskou metrikou je pochybný. Gorka tvrdí, že IS je sofistikované celosvětové povstalecké hnutí, jehož úspěch lze měřit v termínech ideologie, trvání a legitimity, nikoliv rozlohou území, které ovládá.

Gorka také upozorňuje, že finanční zdroje IS jsou podceňovány. "Útoky z 11. září 2001 stály sotva půl milionu dolarů. IS tolik vydělá za šest hodin! Cítíte se bezpečně?"

Také bývalá náměstkyně ministra obrany Mary Beth Long tvrdí, že konvenční vojenské uvažování o boji s IS "vede ke špatným závěrům". Teroristická skupina dál úspěšně využívá internet, sociální média a online magazín Dábik k posilování své značky, rozšiřování vlivu a náboru nových členů.

"IS je v jádru ideologická organizace. Bojiště je pouze jednou z ukázek toho, jak vidí návrat čistého chalífátu a čistého islámu," dodává Long. Nemůžete tvrdit, že teroristy porazíte na bojišti, dokud jejich ideologie dál funguje v globálním měřítku.

Long je přesvědčena, že by USA měly mít strategii, jak bojovat s IS ideologicky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7255

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2016